Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Sisäisen puheen sävyllä on valtava vaikutus lapsen hyvinvointiin

Kirjoittanut: Karoliina Ahonen - 18.8.2021

Aikaisemmat kokemuksemme vaikuttavat siihen, millaisin odotuksin menemme uusiin tilanteisiin. Jos lapsi on kokenut epäonnistumista aikaisemmin, hän suhtautuu uusiin tilanteisiin toisin kuin lapsi, jota on rohkaistu kokemaan uusia asioita. Joskus käy niin, että ajatukset kulkevat tavalla, joka on lapselle haitallinen. Tämä johtuu usein ikävistä kokemuksista, vaikkapa kiusaamisesta tai negatiivisesta palautteesta, joka saa ajattelemaan kielteisesti omasta kyvystämme toimia muiden kanssa.

Jokainen koulun aikuinen voi opettaa lapselle myötätuntoista suhtautumistapaa itseään kohtaan. Myötätuntoinen suhtautuminen sallii virheitä, ymmärtää tilanteeseen vaikuttaneita tekijöitä ja tekee huonosta suoriutumisestakin inhimillistä. Mieti esimerkiksi, miten puhut lapselle epäonnistumisen hetkellä tai kuinka myötätuntoisesti olet läsnä epävarmuuden hetkellä?

Punaiset ja vihreät ajatukset on tehokas havainnollistamiskeino

Vihreät ajatukset auttavat suhtautumaan omiin taitoihin positiivisesti ja myötätuntoisen kannustavasti. Meidän on usein vaikea kuulla vihreää puhetta itsestämme, joten sen huomaamista kannattaa harjoitella ihan erityisesti. Oppilaiden ajattelua voi ohjata kohti myönteistä näkökulmaa esimerkiksi haastavassa tilanteessa kysymyksellä "Mitä olisivat vihreät ajatukset?"

Ajattelumme on melko usein punaiseen kallellaan. Punaiset ajatukset edustavat kaikenlaisia ajatusvääristymiä, joita meillä on. Ajatusvääristymissä huomio kiinnittyy siihen, mikä voi mennä pieleen ja mitä pahaa voisi tapahtua. Omia taitoja vähätellään ja omia onnistumisia selitetään ulkoisilla syillä. Punaiset ajatukset heikentävät lapsen sekä aikuisen hyvinvointia merkittävästi. Kun aikuinen ohjaa lapsen punaiset ajatukset kohti vihreitä, lapsi saa luottamusta omaan onnistumiseensa. Parhaimmillaan tämä esimerkki kantaa lapsen mielessä läpi elämän ajatuksena: "Minä luotan omaan onnistumiseeni ja uskallan yrittää!"

Lähde:
Maria Matilainen — Marjukka Puustinen
Maltti ja Sinni
Harjoitteita itsesäätelytaitojen oppimiseen


TUTUSTU LISÄÄ KIRJAAN.

Artikkelin avainsanat:

sisäinen puhe, itsesäätelyntaidot, hyvinvointi, vihreät ja punaiset ajatukset, myötätuntoinen suhtautumistapa

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.