Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Kuvia taideteoksista taidekasvatukseen ja kuvataidetunneille

Kirjoittanut: Vilma-Riikka Röntynen - 13.10.2022

Viime lukuvuonna alakoulun kuvataidetunteja suunnitellessani haaveilin, että minulla olisi valmiina kuvia erilaisista taideteoksista taiteen tutkimisen ja tulkinnan harjoittelua varten. Sitten löysin Taidehetkiä lapsille - Toimintakortit taidekasvatukseen, jotka vastaavat tarpeeseen hienosti. Paketissa on 30 korttia, joissa jokaisessa on Kansallisgalleriasta valittu taideteoksen kuva. Toisella puolella on kuvaan liittyviä varhaiskasvatukseen suunnattuja toimintaideoita. Kortit toimivat kuitenkin sovellettuna kaikilla peruskoulun luokka-asteilla.

Opetussuunnitelmassa kuvataiteen tavoitteissa kannustetaan oppilaita havainnoimaan taidetta ja visuaalista kulttuuria, tarkastelemaan kuvailmaisua ja keskustelemaan havainnoistaan ja ajatuksistaan. Nämä kortit ovat kätevät, sillä työskentelyn lähtökohtana käytetään valmiita taideteoksia. Korttien kääntöpuolella on kuvaan liittyviä kysymyksiä, jotka johdattelevat toimintaideoihin. Kysymykset koskevat lähinnä teoksen sisältöä, aihetta ja siihen eläytymistä. Jos kortteja käyttää peruskoulussa, voi kysymyksiä laajentaa koskemaan lisäksi esimerkiksi teoksen tekniikkaa ja vaikutuskeinoja.

Keskustelun lisäksi korteissa on kaksi toimintaideaa ja yksi vinkki. Toimintaideoissa tehdään omia kuvatuotoksia, useimmiten maalaamalla tai piirtämällä. Ideat ovat kuitenkin monipuolisia ja sisältävät eri tekniikoita. Osassa korteista aihetta laajennetaan esimerkiksi mindfulnessiin, liikuntaan tai tunnetaitoihin liittyvillä ideoilla. Nämä kortit ovat erittäin hyvä apu omien kuvataidetuntien suunnittelun tueksi. Omien oppilaiden iän mukaan voi soveltaa tehtävien vaikeustasoa tai ideaa pidemmälle. Ideoita soveltamalla ei jämähdä yhteen tekniikkaan omilla kuvistunneilla.

Korttien suurin anti on varmaan siinä, että soveltamalla niitä voi käyttää oikeastaan minkä ikäisillä oppilailla tahansa - taideteosten yleisön ikää kun ei ole rajoitettu. Korttien taideteokset ovat lähinnä suomalaisilta taiteilijoilta 1800-1900 -luvuilta. Toimintakorttien monipuolistamiseksi voi siis olla hyvä tutkia vielä taideteoksia eri aikakausilta, tyyleistä ja taiteilijoilta riippuen siitä, minkä ikäisten lasten tai nuorten kanssa kortteja käyttää ja mihin tarkoitukseen.

Toimintakorttien suurkuluttajana voin todeta, että nämäkin kortit ovat onnistuneet tehtävässään hienosti. Opettajalle korteista on suuri ilo, sillä ne on helppo ja nopea ottaa käyttöön ja niitä käyttämällä saa helposti useita ja monipuolisia ideoita. Kaikki työkalut, jotka helpottavat opettajan työtaakkaa nopeasti ja helposti, ovat tervetulleita. Voin siis lämpimästi suositella näitä toimintakortteja, kun haluat ideoita taidekasvatuksen toteuttamiseen.

Vilma-Riikka Röntynen
erityisluokanopettaja

TUTUSTU LISÄÄ TAIDEHETKIÄ LAPSILLE -TOIMINTAKORTTEIHIN.

Artikkelin avainsanat:

arvio, taidehetkiä lapsille -toimintakortit, taidekasvatus, kuvataide

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.