Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Työyhteisön hyvä tunneilmapiiri välittyy oppilaille

Kirjoittanut: Tiia Trogen - 26.10.2022

Tunnetaitoinen työyhteisö toimii hyvin, koska vuorovaikutukseen kiinnitetään huomiota, konfliktitilanteita on tavallista vähemmän ja ne pystytään ratkaisemaan nopeasti. Työntekijät eivät myöskään kuormitu niin paljon, koska heillä on taitoja käsitellä kuormittavia tunteita ja he osaavat purkaa kuormitustaan jo työpäivän aikana. Yksilön tunnetaidot vaikuttavat niin työntekijän omaan jaksamiseen kuin työntekijöiden väliseen vuorovaikutukseen. Turvallinen tunneilmapiiri auttaa yksilöitä kehittämään omia taitojaan mutta myös työyhteisöä vahvistumaan.

Tunnetaidot ovat koko työyhteisön asia, eikä niitä voi jättää yksittäisen työntekijän tai esihenkilön vastuulle. Hyvän tunneilmapiirin luominen on jokaisen vastuulla. Tunnetaitoja kannattaa myös käsitellä ja harjoitella yhdessä. Yhteiset tavoitteet myös lisäävät työyhteisössä tarpeellista yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Myötätunnon ja itsemyötätunnon harjoittaminen on yksi tapa vahvistaa työyhteisön hyvää tunneilmapiiriä. Ne lisäävät työntekijöiden välistä ymmärrystä, yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä sekä parantavat työntekijöiden työhyvinvointia. Tämä tekee työntekijöistä työyhteisön. Se saa ajattelemaan yksittäisen työntekijän hyvinvoinnin sijaan koko työyhteisön hyvinvointia. Sen sijaan että mietimme, miten minä voin työssäni, mietimmekin, miten me voimme työssämme. Toimimme tällöin kaikkien hyvinvoinnin eteen.


Viiden minuutin palvelukset -harjoitus vahvistamaan työyhteisön hyvinvointia:

Tutkija Adam Grant on kehitännyt viiden minuutin palvelukset, joiden ajatuksena on se, että tehdään muille hyvää mutta siten, ettei se vie liikaa omia voimavaroja. Tällainen tapa toimia esimerkiksi työpaikalla vahvistaa kaikkien hyvinvointia.

1. Yhdistä. Esittele tuntemiasi ihmisiä toisilleen.
2. Anna palautetta, joka auttaa toista kehittymään.
3. Jaa ideasi, jos siitä voisi hyötyä joku muukin.
4. Tee toiselle osoitettu pieni työtehtävä, kuten kirjoita muistio.
5. Keitä kaikille kahvia, vie työtoverille kupillinen teetä tai kysy kuulumisia.


Lähde:
Tiia Trogen
Lempeän kasvattajan opas
Aikuisen itsesäätely ja itsemyötätunto

TUTUSTU LISÄÄ KIRJAAN TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

työyhteisö, tunnetaidot, tiimityö, tunneilmapiiri, lempeän kasvattajan opas

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.