Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Vahvuuksiin keskittymisen ytimessä on jokapäiväiseen elämään vaikuttaminen

Kirjoittanut: Lotta Uusitalo-Malmivaara & Kaisa Vuorinen - 27.9.2021

Kaikki ihmiset haluavat elää hyvää ja merkityksellistä elämää. Tämän pitäisi olla myös jokaisen oikeus. Erityisesti hyvä ja merkityksellinen elämän alku pitäisi voida taata lapsille. Riippumatta siitä, miten he käyttäytyvät kotona, koulussa tai kaveripiirissä, ei ole ketään, jolle läheisyys, hyväksyntä tai arvoanto ei olisi tärkeää. Perustarpeiden puutteellisuus, kiintymyssuhteissa epäonnistuminen ja toistuvat torjunnan kokemukset johtavat helposti ei-toivottuun käyttäytymiseen ja pahan kierteeseen.

Luonteenvahvuuksien tunnistaminen ja niille rakentaminen avaavat väylän saada itseluottamusta ja onnistumisen kokemuksia. Luonteenvahvuuksiin keskittyvä opetus tarjoaa kulttuurien raja-aidat ylittävän viitekehyksen ”sydämen kasvattamiselle” ja antaa yhteisen kielen ymmärtää, mikä meissä on ehjää, toimivaa ja mitkä ovat parhaat puolemme.

Vahvuuksiin keskittymisen ytimessä on jokapäiväiseen elämään vaikuttaminen. Tämä tarkoittaa arjen tapojen muokkaamista ajattelun, puheen ja käytöksen tasolla. Oman asenteen muutos tulee ensimmäisenä. Se vaatii tietoisuutta omista ajattelurakenteista. Esimerkiksi negatiivista märehtimistä voi haastaa aktiivisen harjoittelun avulla. Tämä tapahtuu havaitsemalla ensin omat ajatukset ja se, mitä ne kielteisinä aiheuttavat. Aivomme tuottavat jatkuvasti uusia ajatuksia, ja niistä valtaosa on negatiivisia. Vaatii usein huomattavaa ponnistelua kyetä irtautumaan ajattelustaan, ja monesti tämä ponnistelu kääntyy itseään vastaan. Oman ajattelun tarkastelu ikään kuin ulkopuolisen silmin, jopa huumorin höystämänä, helpottaa takertumasta kielteiseen vatvomiseen. Kasvattajan on hyvä käydä säännöllisesti tätä vuoropuhelua itsensä kanssa, jotta oma kukoistus voisi sytyttää myös muita.

Kukoistava koulupäivä

Kukoistavan oppilaan koulupäiviin kuuluu tietoista ohjaamista hyvinvoinnin alkulähteelle. Sieltä kumpuaa kysymyksiä, kuten: ”Kuka minä olen?”, ”Mitkä ovat vahvuuteni?”, ”Miten voin hyvin yhdessä toisten kanssa?” ja ”Miten voin auttaa toisia?”

Jotta voisimme käyttää vahvuuksiamme oikein, tarvitsemme tietoisuutta. Milloin tuntuu siltä, että kaikki sujuu hyvin ja vahvuudet energisoivat? Missä tilanteissa olemme ylpeitä siitä, mitä teemme ja saamme aikaan? Näissä kohdissa vahvuusbongarin katseen tulisi terästäytyä: ”Hei, nyt kaikki sujuu mainiosti. Mitä vahvuutta käytän?”

Tekstin lähde: Lotta Uusitalo-Malmivaara — Kaisa Vuorinen
Huomaa hyvä!
Näin ohjaat lasta ja nuorta löytämään luonteenvahvuutensa


Kaisa Vuorisen Huomaa hyvä! -koulutus Zoomissa tiistaina 2.11. klo 15-18!

Koulutuksen hinta 65 € / osallistuja (sis. alv)

Huomaa hyvä! -koulutukseen osallistuessasi saat laajan ymmärryksen ja käytännön työkaluja, miten tuoda positiivisen kasvatuksen ja erityisesti vahvuuspedagogiikan keskeiset sisällöt oman toiminnan keskiöön sekä kykenet toimimaan oman koulun positiivisen kasvatuksen lähettiläänä!

Koulutuksen avulla rakennetaan positiivinen kierre — opettajat tuovat omat vahvuutensa näkyviin, oppivat tunnistamaan oppilaiden vahvuuksia ja kaikkien hyvinvointi ja itsetuntemus lisääntyvät ja oppimisen edellytykset paranevat.

ILMOITTAUDU TÄÄLLÄ.
Käytäntöön vieminen: KATSO MYÖS Vahvuusbongari-koulutus

Artikkelin avainsanat:

huomaa hyvä, luonteenvahvuudet, koulutukset, positiivinen kasvatus, positiivinen pedagogiikka

Arkisto:

2024

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.