Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Neurokirjon oppilas -kirja on syntynyt syvästä halusta olla neurokirjon lasten ja nuorten puolella

Kirjoittanut: Maria Matilainen - 6.2.2023

Tietokoneeni taustakuvana lukee isoin kirjaimin ”Jokainen lapsi haluaa onnistua” ja ”Lapset toimivat oikein, jos osaavat”. Kuluneet vuodet pienten erityisten lasten ja nuorten seurassa ovat opettaneet keksimään yhä uusia keinoja onnistumisen takaamiseksi. Olen kohdannut upeita ammattilaisia, jotka ovat keksineet hienoja tapoja ylittää esteitä. Olen elänyt ammattilaisten seurassa, jotka ovat nähneet hyvän lapsessa ja iloinneet hänestä juuri sellaisena kuin hän on. Olen ollut läsnä myös hetkissä, joissa lapsessa ei ole nähty mitään hyvää. Olen kuullut puhetta, jota lapsen ei ikinä pitäisi kuulla itsestään.

Olen ymmärtänyt, että usein keinottomuus ja uupumus ajavat umpikujaan, jossa ei ole enää mitään hyvää: ei valoa, ei toivoa eikä luottamusta siihen, että tästäkin selvitään. Voimattomuus ajaa pahimmillaan tilanteeseen, jossa omasta työstä on mahdotonta löytää enää kipinää. Ratkaisu piilee voimaantumisessa: minä jaksan, kun minulla on jotain, mistä ammentaa, askelmerkkejä ainakin yksi eteenpäin, työkaluja takataskussa, keinoja seuraavaan päivään ja tukea ympärillä.

Olen kahden vuoden ajan kiertänyt antamassa opettajille ja ohjaajille koulutusta käyttäytymisterapiaa ja erityispedagogiikka yhdistävistä menetelmistä, joita voi käyttää neurokirjon oppilaiden kanssa. Luennoistani on tullut hyvää palautetta, ja opettajat ovat kokeneet saaneensa arjessa tarvittavia keinoja ja työkaluja. Moni on toivonut työkalupakkia kirjaksi, ja nyt se on valmis. Työkalupakki kuvaa ajatustani ideoiden laatikosta, josta voi ammentaa työhön uusia ja toimivia työkaluja.

Ajatukseni kumpuavat ymmärryksestä, että meillä on käytössämme paljon menetelmiä, joiden avulla saamme koulun arjesta sujuvampaa ja oppimisen iloa kannattelevaa. Neurokirjon oppilas — Opettajan ja ohjaajan työkalupakki syntyi antoisan ja välillä haastavan nepsyarjen keskelle kirjaksi, josta löytyy työkaluja seuraavaan päivään ja askelmerkkejä eteenpäin. Toivon, että saat tästä kirjasta mukaasi keinoja, ajatuksia ja konkreettisia työkaluja haastavaan ja innostavaan arkeen neurokirjon lasten ja nuorten kanssa toimimiseen!

Maria Matilainen

KM Maria Matilainen on kognitiivisen käyttäytymisterapian lasten ja nuorten psykoterapeutti, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, erityisopettaja ja psykologian aineenopettaja. Nykyään hän tekee työtä lasten psykoterapeuttina omassa yrityksessään ja tapaa paljon neurokirjon lapsia ja nuoria sekä tekee tiivistä yhteistyötä koulujen kanssa.

Hänen UUTUUSKIRJA NEUROKIRJON OPPILAS ilmestyy 10.3.

TILAA NEUROKIRJON OPPILAS -KIRJA TÄSTÄ.

Marian kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

neurokirjon oppilas, nepsyarki, neurokirjo, oppimisen tuki, taitoharjoittelu

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.