Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Kukoistusta työpaikalla on vaikea saavuttaa, mikäli nämä viisi kohtaa jäävät toteutumatta

Kirjoittanut: Kaisa Vuorinen - 10.4.2024

Kukoistus tarkoittaa inhimillisten mahdollisuuksien toteutumista, kuten omien vahvuuksien hyödyntämistä sekä työtä osana mielekästä ja merkityksellistä elämää (ks. esim. Hakanen, 2009).

Kukoistuksessa yhdistyvät emotionaalinen, sosiaalinen ja psykologinen hyvinvointi.

Martin Seligman on vuonna 2011 ilmestyneessä teoksessaan Flourish kuvannut kukoistuksen olevan enemmän kuin hyvinvointi. Seligmanin mukaan kukoistus voi syntyä viiden peruspilarin kannattelemana. Nämä ”PERMA-pilarit” ovat positiiviset tunnetilat (positive emotions, P), uppoutuminen (engagement, E), ihmissuhteet (relations, R), merkityksellisyyden kokemus (meaning, M) ja saavuttaminen (achievement, A).

Mieti, miten paljon opettajan ja kasvattajan työssäsi on tällä hetkellä aineksia PERMA-pilareihin.

1. Positiiviset tunnetilat: Iloitsetko työtehtävistäsi, lapsiryhmästäsi ja kollegoistasi? Nauratko usein? Milloin viimeksi yllätyit myönteisesti omasta onnistumisestasi työsi äärellä ja sait palautetta oppilailta ja työkavereilta?

2. Uppoutuminen: Syvennytkö joskus työhösi niin, että aika ja paikka häviävät ja tunnet työskenteleväsi vahvuuksiesi varassa? Miten usein huomaat tekeväsi työpäivän aikana juttuja, jotka tempaavat mukaansa, koska ne tuntuvat helpoilta ja mukavilta toteuttaa?

3. Ihmissuhteet: Ovatko suhteesi kollegoihisi, kasvatettaviisi ja heidän perheisiinsä, esihenkilöösi ja muihin päivittäin kohtaamiisi henkilöihin kunnossa? Saatko energiaa yhteistyöstä? Onko sinulla työn arjessa asenteena myönteisyys ja ratkaisukeskeisyys?

4. Merkityksellisyyden kokemus: Tunnetko tekeväsi merkityksellistä työtä? Huomaisiko joku, jos lähtisit pois työpaikastasi? Koetko usein innostusta ja ylpeyttä työstäsi?

5. Saavuttaminen: Saatko itsellesi tärkeitä asioita aikaiseksi? Näetkö työsi tulokset tai onko sinulla tunne, että vielä jonain päivänä ponnistelusi kantaa satoa? Koetko halua panostaa työhösi tai sinnikkyyttä myös vastoinkäymisten hetkinä?

Vaikka kaikki viisi PERMA-pilaria olisivat pystyssä, emme ehkä kuitenkaan kukoista. Voimme olla surullisia työtoverimme puolesta tai kotihuolet syövät kapasiteettiamme niin, ettemme pysty antamaan parastamme töissä. Kuitenkin näyttää selvältä, että kukoistusta työpaikalla on vaikea saavuttaa, mikäli edellä mainitut viisi kohtaa jäävät toteutumatta.

Kannattaa siis miettiä, miten omaa työtä voisi tuunata PERMA-pilarien suunnassa.

Tämä teksti on ote Kaisa Vuorisen artikkelista Huomaa hyvä! Vahvuuskalenterissa. Variskuva: Ina Majaniemi.

Ihan paras!
Muistuttaa hyvän huomaamisesta kaiken aikaa.
- Aunimarjut Kari

Upeaa asiaa :)
Edellisen vuoden kalenterini, pidin tästä. Viisi tähteä :)
- Marja

Huomaa hyvä! -kalenteri innostaa luonteenvahvuuksien harjoitteluun ja positiiviseen palautteenantoon. Se auttaa opettajaa suunnittelemaan työtään, dokumentoimaan monenlaista edistymistä ja voimaan itsekin paremmin. Kalenterin rakenne kuljettaa opettajaa vahvuuksien viitoittamalla tiellä ja kutsuu kasvattamaan hyvää.

Artikkelin avainsanat:

huomaa hyvä, vahvuudet, kukoistaminen, työhyvinvointi

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.