Muutama vuosi sitten sain yhdeksäsluokkalaisen oppilaan huoltajalta napakan viestin. Olimme aloittaneet oppilaiden kanssa Suomen kirjallisuuden historian opiskeluun liittyvän projektin, jossa jokainen oppilas perehtyy yhteen suomalaiseen kirjailijaan ja yhteen hänen teokseensa ja pitää näistä esitelmän luokalle. Yhdelle oppilaista oli arpoutunut perehdyttäväksi Kreetta Onkeli ja tältä nykykirjailijalta teos Ilonen talo (1996). Teos on kuvaus alkoholistiperheestä, jonka elämässä ovat läsnä niin nauru, itku, rujous kuin kauneuskin. Huoltajan mielestä teos ei sopinut peruskouluikäisen luettavaksi. Vaihdoimme yhteisymmärryksessä oppilaalle kirjailijan sekä teoksen. Kaikki kirjallisuus ei ole kaikille.
Tapahtuma opettajavuosieni varrelta palautui kirkkaana mieleeni, kun luin Jenni Marjokorven, Ulla Karvosen ja Liisa Tainion artikkeli Kaunokirjallisuuden opetus ja kiistanalaiset teosvalinnat artikkelikokoelmasta Erimielisten tila — Vaikeiden aiheiden käsittely opetuksessa. Artikkelikokoelmassa pureudutaan ajankohtaiseen polarisaatioilmiöön. Keskusteluilmapiiri Suomessa on tällä hetkellä melko kärjistynyt ja erilaisia näkökulmia vieroksuva. Tämä kaikki vaikuttaa myös kasvatukseen ja koulutukseen. Usein vaikeaksi koettavat aiheet liittyvät politiikkaan, maailmankuvaan ja arvoihin. Vaikeat aiheet herättävät tunteita ja voimakkaita kannanottoja puolesta tai vastaan.
Avoimen ja monipuolisen keskustelun tavoite on kuitenkin tuiki tärkeä. Demokratia rapistuu, jos joitain asioita ei uskalleta käsitellä tai niistä puhuminen äityy hymistelyksi. Artikkeliteos on saanut inspiraationsa halusta ymmärtää muutoksia keskusteluilmapiirissä.
Tavoitteena on johdatella kehittämään keskustelutaitoja. Artikkelien kirjoittajat avaavat kokemuksia eri koulutusasteilta ja eri oppiaineiden näkökulmista ja pohtivat, millaiset aiheet ovat vaikeita ja miten niitä voisi käsitellä rakentavasti. Teoksen näkökulma on opetustilanteissa ja koulutukseen vaikuttavissa yhteiskunnallisissa kehityskuluissa. Teos sopii kuitenkin paitsi opettajille täsmäoppaaksi myös yleistajuisena, laadukkaana ja helppolukuisena artikkelikokoelmana kenelle tahansa demokraattisen ja keskustelevan yhteiskunnan rakentamisesta kiinnostuneelle.
Ilonen talo -romaaniin on ennen oppilaan huoltajalta saamaani yhteydenottoa ja sen jälkeenkin tarttunut moni yhdeksäsluokkalainen oppilas. Teos herättää paljon reaktioita ja keskusteltavaa, joten se sopii erinomaisen mainiosti kirjallisuuden käsittelyyn. Erilaiset reaktiot ovat ymmärrettäviä, usein myös täysin hyväksyttäviä; tärkeää on, että niin kaunokirjallisuuden esittelemiä kuin muutenkin esillä olevia kipeitä, vaikeita ja ristiriitaisiakaan aiheita ei pelätä, vaan niihin uskalletaan tarttua ja niistä keskustella. Tällaisen asenteen herättelemiseksi, rakentamiseksi ja vaalimiseksi Erimielisten tila -kirja on mitä mainioin.
Katariina Knuutinen
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Järvenpään Yhteiskoulu
kirja-arviot, demokratia, vaikeat aiheet opetuksessa