Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Opettajan ammatissa teoria ja käytäntö kulkevat käsi kädessä

Kirjoittanut: Karoliina Ahonen - 17.8.2021

Jäsenemme kertoo

Anna Ristaniemi nauttii työstään erityisluokanopettajana ja vararehtorina. Toisinaan hänen työpäivänsä ovat hektisiä ja suunnitelmia tulee olla valmis muuttamaan nopeallakin aikataululla. Arjessa onnistumista tukee ennakoiminen ja hyvä suunnittelu. Annan tärkeä voimalause onkin: ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.” Suunnitelmallisuuden lisäksi Annaa auttavat arjessa jaksamaan perusasiat, joita ovat riittävä uni ja lepo, liikunta ja monipuolinen ravinto. Hän pyrkii erottamaan työajan ja vapaa-ajan toisistaan.

Annalle työ oppilaiden parissa merkitsee paljon. Parasta työssä on nähdä oppilaiden oivallukset ja oppimisen riemu päivittäin. ”On hienoa nähdä oppilaiden iloinen asenne ja se, kun he tulevat tunneilleni mielellään, jopa juosten ja riemuissaan.”

Into kehittyä ammatillisesti ja luoda uutta koulussa on vienyt Annaa ammattikirjojen pariin. Ammattikirjojen ajankohtainen tieto auttaa toimimaan koulun arjessa, ja luettua tietoa pääsee lähes välittömästi soveltamaan käytäntöön.”Tässä ammatissa teoria ja käytäntö todella kulkevat käsi kädessä.”

Ammattikirjat ovat osa työhyvinvointia

Anna kertoo, että kiireisen arjen keskellä ammattikirjoista saadut ideat ja menetelmät helpottavat työn suunnittelua. Ammattikirjallisuus on lisännyt innostusta omaa työtä kohtaan ja tuonut tarvittavia uusia näkökulmia asioihin. ”Kun on innostunut, työ ei aina edes tunnu työltä. Innostus lisää myös työssä onnistumista, työssä jaksamista sekä laajemmin hyvinvointia”, Anna iloitsee.

Innosta lukuharrastukseen on syntynyt myös Instagram-tili @erityisopettaja. ”Tein itselleni materiaalia oppilaiden oppimisen tueksi. Materiaalia alkoi kertyä paljon ja ajattelin, että siitä olisi hyötyä muillekin opettajille kiireen helpottamiseksi”, kertoo Anna. Tililtä opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset saavat käytännön työhön vinkkejä, suosituksia ammattikirjoista ja materiaalia oppilaan oppimisen tueksi.

Ammattikirjojen valikoimasta Anna suosittelee tutustumaan muun muassa Anssi Roihan ja Jerker Polson Onnistu eriyttämisessä -teoksen eriyttämisen vinkkipankkiin. Viimeisimmäksi hän on lukenut Erja Sandbergin kirjan Pedagoginen tuki perusopetuksessa ja toisella asteella. ”Teos antoi kattavan käsityksen tuen rakenteesta ja käytännön vinkkejä kolmiportaisen tuen toteuttamiseksi päivittäisessä työssä”, Anna kuvailee.

Anna on Opettajan Tietopalvelun ammatillisen kirjakerhon jäsen. Parasta hänen mielestään jäsenyydessä on se, että kaikki ammattikirjat löytyvät saman katon alta. ”Opettajan Tietopalvelussa uutuuskirjoista saa tiedon ensimmäisten joukossa ja kirjoihin voi tutustua kattavien kuvausten avulla. Opettajan Tietopalvelu antaa eväitä onnistumiseen!”

ANNAN TOP 3 -KIRJAT NYT:

1. Tiina Vitka: Laaja-alaisen erityisopetuksen käsikirja

2. Erja Sandberg: Pedagoginen tuki perusopetuksessa ja toisella asteella

3. Reetta Yrttiaho - Susanna Posio: Opettajan hyvinvointikirja

Artikkelin avainsanat:

jäsenyys, ammattikirjat, kirjavinkit, opetustyö

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.