Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Hauskuus ja yllätyksellisyys voimantuojina

1.8.2023

”Voimaa tulee usein sellaisista hetkistä, jotka saapuvat yllättäen” kertoo luokanopettaja Mirka Otsonkoski. Yllätyksellisyys, hauskuus ja vaihtelevuus voivatkin olla opettajan työssä suuria voimantuojia. Näiden lisäksi Mirka kuvaa arkeaan motivoivaksi ja sopivan kiireiseksi. Yksi tärkeimmistä hetkistä Mirkan päivissä ovat aamuiset keskustelut oppilaiden kanssa: "Ne tsemppaavat hyvin tulevaan päivään.”

Hauskuus ja oma mielenkiinto opettamista kohtaan näkyy Mirkalla myös arjessa. ”Välillä huomaan esim. uppoutuvani miettimään iltaisin, että millä tavalla säilöisin opetusmateriaaleja mahdollisimman selkeästi ihan vain koska koen sen hauskaksi!" Hän nauttii siitä, että omaan työarkeen pystyy vaikuttamaan. Parhaimpana asiana hän kuitenkin pitää työn monipuolisuutta. Opettajan työ on täynnä erilaisia kohtaamisia, opettamista ja toisaalta mikään päivä ei ole samanlainen kuin edeltäjänsä. ”Mukavaa on myös samaan aikaan se, että työssä on selvät rutiinit", Mirka lisää.

Mirka lukee ammattikirjallisuutta oppiakseen ja kehittyäkseen opettajana, mutta myös suoraan oppilaidensa takia. Hän pyrkii tekemään opetuksestaan monipuolisempaa esimerkiksi kirjoista saatujen vinkkien avulla. Viimeksi hän on lukenut Maria Matilaisen Neurokirjon oppilas -kirjan. Lisäksi hän selailee kirjoista täsmävinkkejä. Yksi mieleen painunut idea syntyi selatessa Lotta Uusitalon ja Kaisa Vuorisen Vahvuusvariksen bongausopas -kirjaa. "Aion tuoda vahvuusteeman luokkaan ensi vuodeksi niin, että siitä tulisi konkreettisempi osa arkeamme.”

Arkeen kirjat tuovat mukanaan uusia ideoita ja materiaaleja. Lisäksi oppiessaan uutta Mirka uskoo oman varmuutensa opettajana kasvavan, mikä taas näkyy positiivisena ilmapiirinä luokassa. Oman varmuuden kasvu auttaa myös jaksamiseen ja työhyvinvointiin. Mirkan mukaan se kasvattaa hänen työssäjaksamistaan. ”Varmuus työssä kasvaa toki kokemuksenkin myötä, mutta itselleni tiedon lisääntyminen on lisäksi tärkeä pala tätä yhtälöä.” Erityisesti Huomaa Hyvä -kokonaisuudesta Mirka kokee löytäneensä paljon monipuolista ja konkreettista ”hyvää” ympärilleen.

Mirka on Opettajan Tietopalvelun jäsen. Hän kokee jäsenyyden hyödyllisenä, koska on saanut sitä kautta vinkkejä uusista kirjoista ja huomannut etsinnässä olevien kirjojen löytyvän näppärästi aina Tietopalvelun kautta. Ammattikirjoja hän suosittelee myös muille oppimisjanoisille. ”Ammattikirjat ovat olleet itselleni helppo ja arkeen sopiva tapa oppia uutta, joihin voi tarttua juuri itselle sopivalla hetkellä.” Kirjoihin voi toden totta tarttua itselle sopivimmalla ajalla ja sillä intensiteetillä, minkä kokee parhaaksi!

Mirka Otsonkoski on luokanopettaja Keuruulla.

Mirkan TOP 3 ammattikirjallisuuden kirjaa:
1.
Idis-kirjasarja, Tiia-Pauliina Ahokangas ja Johanna Kanto
2.
Vahvuusvariksen bongausopas, Lotta Uusitalo ja Kaisa Vuorinen
3.
Ihmisen psykologinen kehitys (10.painos), Lea Pulkkinen, Timo Ahonen ja Isto Ruoppila (toim.)

LIITY JÄSENEKSI VAHVAAN PORUKKAAMME!

Artikkelin avainsanat:

jäsenemme kertoo, opettajan tietopalvelun jäsenyys, opettajan työ, ammattikirjallisuus, hauskanpito

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.