Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Vahvuusvariksen tarinakirja ei ole perinteinen satukirja, vaan paljon enemmän

Kasvatus- ja opetusalan ammattilaisena olin jo aiemmin tutustunut Vahvuusvarikseen ja vahvuuksien hyödyntämiseen pedagogiikassa. Siksi olikin ilo huomata, että Huomaa hyvä! -teema jatkui kirjan, toimintakorttien, bongausoppaan lisäksi nyt myös tarinoiden avulla. Vahvuusvariksen tarinakirja ei ole perinteinen satukirja, vaan paljon enemmän. Kirjassa on mahdollisuus soveltaa tarinoiden pituuksia tilanteiden mukaan sekä erittäin laajat vinkit tarinoiden, vahvuuksien ja tunnetaitojen käsittelyyn aina keskustelusta toiminnallisiin harjoituksiin.

Yhdessä lapsen kanssa kirjan hahmoihin ja tarinoiden paikkoihin pääsee tutustumaan jo kirjan alussa. Ina Majaniemen värikäs ja selkeä kuvitus esittelee lintujen kotipaikan. Lintujen ja heidän kotiensa tarkastelun avulla pystytään tutustumisen avulla pohjustamaan uusia hahmoja ja tulevia tarinoita lapselle. Myöhemmin tarinoista on myös helppo palata katsomaan kuvaa kylästä ja yhdessä keskustella, missä tarinoiden juonenkäänteet tapahtuvat.

Kirjassa tutustutaan Variksen, Humppatiaisen, Karmiinin, Räyhän, Pikkunaakan ja Korinttin kanssa 26 vahvuustarinaan. Tarinat on nimetty jokaisen käsiteltävän vahvuuden pohjalta, kuten “Uteliaisuus: Laatikon salaisuus”. Jo ennen tarinan lukemista kirja luo erinomaiset mahdollisuudet herätellä lapsen mielenkiintoa tulevaan teemaan sekä antaa tilaa vapaalle pohdinnalle. Jokainen luvun aukeamalla on vahvuuden nimi ja kuva, joka liittyy sekä vahvuuteen että luvun nimeen. Esimerkiksi Uteliaisuus-aukeamalla on vahvuuden nimen lisäksi kuva Karmiinista ja Korinttista, jotka avaavat salaista laatikkoa. Tämä luo herkullisen mahdollisuuden käsitellä lapsen kanssa uteliaisuutta, mitä se on sekä milloin lapsi itse on ollut utelias. Kuvan avulla on voidaan harjoitella kuvanlukutaitoa tulkitsemalla, millaisia asioita kuvassa on, mitä Karmiini ja Korintti laatikosta ehkä tuleva löytämään, millaiset ilmeet heillä ovat jne.

Toisella aukeamalla tarinasta on sekä pidempi versio että “lyhis” eli hyvin lyhyt versio, jossa on vain pääpointit. Tämä mahdollistaa tarinan lukemisen ja käsittelyn jokaiseen tilanteeseen sopivalla tavalla oltiinpa päiväkodissa, kotona tai mummolassa. Jos tarinaa ja sen teemaa haluaa käsitellä useampana päivänä, lyhis toimii myös nopeana kertauksena aiemmin luetulle. Kielellisen kehittymisen näkökulmasta pidemmässä versiossa tarinat ovat selkeitä sekä niissä käytetään vaihtelevaa kieltä ja monipuolisesti erilaisia käsitteitä.

Tarinoiden käsittelyn aarrearkku löytyykin kolmannelta aukeamalta, sillä sinne on koottu vinkit tarinan ja kuvien käsittelyyn, jatkokeskusteluun sekä tunnetaitoihin. Nämä vinkit antavat aikuiselle nopeastikin eväät ja myös valmiit kysymykset tarinoiden monipuoliseen pohtimiseen ja jatkokäsittelyyn lapsiryhmän kanssa. Näiden lisäksi kolmannen aukeaman aarrearkusta löytyy teemaan liittyen pidemmälle meneviä toiminnallisia harjoituksia kuten jatkettavia lauseita, abstrakteihin käsitteisiin tutustumista sekä kuinka teemaa voi muutoin käsitellä päiväkodin arjessa viikon aikana esimerkiksi taiteellisen toiminnan avulla. Tarinoita ja teemoja voi käsitellä ihan omista ja lapsiryhmän lähtökohdista, jonka lisäksi valmiit vinkit antavat varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmaa tukevia lähestymistapoja.

Tämä kirja tarinoineen sopii kelle vain, minne vain! Olitpa vanhempi, opetus- ja kasvatusalan ammattilainen tai muuten lasten kanssa työskentelevä henkilö, tämän kirjan tarinat teemoineen sopivat kaikille millaisiin tilanteisiin tahansa. Suosittelen tarttumaan tähän kirjaan niin kotona kuin päiväkodeissa ja kouluissakin.

Kirjoittaja:
Iiris Maalo
äiti ja kasvatustieteen maisteri

TUTUSTU LISÄÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.