Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Tunneskaalaa sekä pienempien että isompien oppilaiden kokemusmaailmaan

Sain käsiini nämä Anu Laitisen ideoimat ihanat kortit ja kokeilin niitä erilaisten ja eri-ikäisten oppilaiden kanssa. Yläkoulun kieltenopettaja nappasikin korttipakan minulta saman tien ja lähti kokeilemaan kortteja 7-9-luokkalaisten kanssa. Hän sovelsi peliä omalla tavallaan, ja kertoi oppilaiden pitäneen siitä kovasti. Heidän mielestään kysymykset olivat mielenkiintoisia ja ’jännittäviä.’

Peliin kuuluu yli 60 tunnekorttia, joista riittää tunneskaalaa sekä pienempien että isompien oppilaiden kokemusmaailmaan liittyen. Tunnekorttien lisäksi mukana on kysymyskortteja sekä kiitollisuuskortti. Perusversiossa pelataan pienessä ryhmässä. Yksi pelaaja vuorollaan nostaa kysymyskortin ja tunnekortin ja esittää muille kysymykset tunnekortin tunteeseen liittyen. Esimerkiksi tunnekortti ’toiveikkuus’ nostetaan pakasta esille. Ryhmäläiset pohtivat sitten kukin mm.
Mitä sana tuo mieleen?
Missä tilanteessa olet kokenut tuota tunnetta?
Missä päin kehoa se tuntuu?
Jos sillä on joku väri, mikä?
Jos siihen liittyy joku ääni, mikä?


Kysymyksiä voi hieman helpottaa pienempiä pelaajia varten tai jättää osan kysymättä. Kierros päätetään aina kiitollisuuskorttiin, joka kehottaa miettimään mistä on kiitollinen juuri sillä hetkellä ja miksi. Kiitollisuuden tunteen annetaan virrata kehon läpi, jotta eri tunteita käsittelevän pelikierroksen jälkeen jäisi päällimmäiseksi kiitollinen, rauhallinen olo kullekin pelaajalle.

Yli 60 korttiin mahtuu monta tunnetta. Itse jaottelin kortit pienemmille ja isommille oppilaille osuvimpiin. Käänsimme kollegan kanssa kunkin tunnekortin suomenkielisen tunteen englanniksi, koska käytimme kortteja kielen tunneilla ja kaksikielisessä opetuksessa. Nuoremmille pelaajille löytyi ainakin 35 sopivaa korttia, kuten ilo, suru, häpeä, innokkuus, kateus, rohkeus jne. Vanhemmille oppilaille sopi haastavammat kortit kuten kärsivällisyys, rauha, katkeruus, leikkisyys, liikutus…

Vain käyttäjän luovuus on rajana korttien käytössä. Mahdollisuuksia on monia! Kokeilin myös aamupiirissä niin, että kortit olivat levitettyinä pöydälle. Jokainen valitsi sen hetken tunnetilaansa kuvaavan kortin ja näytti sen muille piirissä. Jos joku halusi jakaa ja sanoa jotakin valitsemaansa korttiin liittyen, se oli ok, mutta mikään pakko ei ollut jakaa ja sanoa mitään. Riitti, että valitsi ja näytin kortin muille.

Suosittelen!

Anna Ahonen
Luokanopettaja

TILAA:


Anu Laitinen

Door2emotions - Ovi tunteisiin

Tunnepeli tunteiden tunnistamis- ja käsittelytaitojen oppimiseen


Door2emotions on vuorovaikutteinen korttipeli tunteiden maailmaan. Opi omista tunteistasi ja niiden käsittelystä sekä ottamaan niiden viestit vastaan. Samalla opit tunnistamaan myös muiden tapoja tuntea.

NYT JOULUTARJOUKSESSA JÄSENELLE 29,90 € — TILAA.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.