Hyvät sosiaaliset taidot auttavat lasta ottamaan koko potentiaalinsa käyttöön

Ilman riittäviä sosiaalisia taitoja lapsen voi olla vaikeaa menestyä kavereiden kanssa, tulla toimeen ryhmässään tai olla tekemisissä vieraiden ihmisten kanssa. Sosiaaliset taidot auttavat lasta tulemaan ymmärretyksi.
Koululainen on koulussa tekemisissä monen lapsen kanssa päivittäin. Muun muassa naulakko-, ruokailu- ja välituntitilanteiden strukturoimattomuus ja tietynlainen ennakoimattomuus vaativat lapsilta kykyä itsehillintään ja toisten ihmisten huomioon ottamiseen mutta myös jämäkkyyteen ja oman reviirin puolustamiseen. Koulutunneillakin joutuu tsemppaamaan: on siedettävä epävarmuutta, kyettävä toimimaan yleisen ohjeen mukaisesti, ponnisteltava vaikeidenkin tehtävien parissa ja saatava niitä tehtyä tietyssä ajassa.
Kouluiässä lapsen on ruvettava opettelemaan itse enemmän kavereihin liittymistä, yhteydenpitoa ja neuvottelutaitoja. Monet sosiaaliset taidot kehittyvät yrityksen ja erehdyksen kautta. Kehityksellisesti on tärkeää, että lapsi huomaa paikkansa osana ryhmää. Joskus on ryhmässä fiksumpaa antaa periksi kuin pitää jääräpäisesti puoliaan. Toisaalta on myös pystyttävä sanomaan mielipiteensä, ettei tule ylikävellyksi. Lapsi tarvitsee aikuista suunnan näyttäjäksi, jotta sosiaaliset taidot voivat kehittyä.
Neljä vinkkiä lapsen sosiaalisten taitojen tukemiseen:
1. Mallita lapselle tervehtimistä, sosiaalisen hymyn käyttämistä, katsekontaktia ja puhetyylin muokkaamista tilanteeseen sopivaksi.
2. Ennakoi ja puutu tarvittaviin tilanteisiin ajoissa, ennen kuin tilanne johtaa konflikteihin.
3. Tue lapsen toiminnanohjausta olemalla toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa läsnä.
4. Auta levotonta lasta keskittymään yhteiseen tekemiseen.
Lähde:
Riikka Riihonen — Minna Koskinen — Mira Piitulainen (kuv.)
Kuinka kiukku kesytetään?
Lasten aggressiokasvatus
PS-kustannus, 2021
TILAA TÄSTÄ.