Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

 

Opettajan tärkein työväline



Poikkesin viime syksynä tutuista tavoistani ja tilasin itselleni ihan uudenlaisen kalenterin työkäyttöön — Aarreaitan Opettajan kalenterin. Pidin kovasti sen iloisesta ilmeestä, näppärästä koosta ja takasivujen ideoista. Kalenteri oli hyvä työkaveri menneen lukuvuoden aikana, mutta muutamia siitä puuttuvia asioita jäin kuitenkin harmittelemaan.

Olin innoissani, kun huomasin, että ensi lukuvuodeksi Aarreaitan kalenteria on tuunattu juuri siihen suuntaan kuin toivoinkin — kalenteria saa nyt kovakantisena ja arviointia varten käytettäväksi tarkoitettujen sivujen määrä on moninkertaistunut. Vaikka digiloikkaa kovasti tehdään ja suuren osan työstäni teen jonkinlaisen laitteen äärellä, olen edelleen pitänyt perinteistä paperikalenteria tärkeimpänä työvälineenä. Asioiden kirjoittaminen kynällä paperille jotenkin jäsentää asioita pään sisällä ihan eri tavalla järjestykseen kuin näppiksen naputtelu.

Kalenterista on saatavana sekä kovakantinen että kierresidottu versio. Valitsin kovakantisen ja yllätyin iloisesti huomatessani, että kalenteri on nidottu siten, että sivut aukeavat hyvin, eikä sisäreunoihin kirjoittaessa tarvitse taiteilla epämääräisiä harakanvarpaita. Kansi on reippaan värikäs ja sävyt tuovat mieleen syksyn. Kirjanmerkkinauhoja on yksi, minulle se riittää mainiosti. Kokokin on omaan käyttööni juuri passeli. Vaikka totuus on, että raahaan yleensä työpaikan ja kotini välillä melkoista muuttokuormaa erinäisissä koreissa ja kasseissa, on käytännöllistä, että tarvittaessa kalenteri mahtuu pienempäänkin käsilaukkuun.

Kalenterin alussa on vuosisuunnitelmasivut, ensin yksi kuukausi yhdellä sivulla ja sen jälkeen vielä kokonainen aukeama kuukautta kohti. Vasta sitten alkavat perinteiset viikkonäkymät aukeama kerrallaan. Aukeamalle on sijoiteltu myös pienikokoinen kuluvan ja seuraavan kuukauden kuukausikalenteri. Sivujen alalaidassa on viivoitettua tilaa muistiinpanoille. Yhden päivän kohdalla on tilaa jopa kahdeksan oppitunnin merkinnöille — tähän tarkoitettuja lokeroita voisin itse käyttää esimerkiksi kerhotoiminnan suunnitteluun.

Viimeisiltä sivuilta löytyy timanttivinkkejä eli opettajien ideoita opetukseen sekä työvälineitä arviointiin. Etenkin nuo viimeksi mainitut ovat uuden opetussuunnitelman käyttöönoton ensiaskelia ottaessa olleet kovasti mielen päällä ja viimevuotisesta kalenteristakin niitä tuli hyödynnettyä. Varsinaiset muistiinpanosivut, joita on sekä viivoitettuina että ilman viivoja, on sijoitettu myös kalenterin loppuosaan. Olen itse kantanut kalenterin välissä usein pientä vihkosta, johon olen tehnyt lyhyitä muistiinpanoja ja tehtävälistoja, mutta tässä kalenterissa tilaa muistiinpanoille on niin reilusti, että voin jättää tämän lisävihkoni pois käytöstä. Muistiinpanosivut on koristeltu veikeillä värityskuvilla.

Vaikka onkin heinäkuu, en ole malttanut laittaa kalenteria työpöydältäni kaappiin odottelemaan vaan se koristaa muuten lomailevaa työpöytääni. Tositoimet alkavat sitten elokuussa — uskon, että tästä kalenterista tulee luottokumppanini tulevalle lukuvuodelle.


Suvi Kallionkieli
KM, erityisluokanopettaja
Herttuan koulu, Pori

Kierresidottu kalenteri on myyty loppuun, kovakantinen on vielä saatavilla!
Tilaa kovakantinen Aarreaitta — Opettajan kalenteri 2017-2018 tästä>>

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.