Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

 

Päätöksenteon siedettävä vaikeus

Omannäköinen elämä — näin teet hyviä valintoja teki minuun vaikutuksen ennen kuin ehdin lukea siitä riviäkään — kirjan mustavalkoiset mattakannet ja persoonallinen ilme suorastaan houkuttelivat lukemaan. Kutsuva oli sisältökin. Kirjan tekijät Leena Ståhlberg ja Marjaana Herlevi ovat kirjoittaneet kirjan tueksi hänelle, joka on elämässään risteyskohdassa etsimässä uutta suuntaa ja tekemässä omaa elämäänsä koskevia valintoja. Kirja on kirjoitettu nimenomaan koulutuksen ja työnteon näkökulmasta, joten parisuhdevinkkejä tai lastenkasvatusneuvoja ei oppaan sivuilta luonnollisesti löydy, mutta mielestäni sen antia voi soveltaa useammallekin elämänalueelle.

Kirjassa on yli 50 tehtävää, joiden tarkoitus on helpottaa valintojen tekemistä. Tehtävissä pohdiskellaan muun muassa unelmointia, unelmatyötä, omia arvoja ja tavoitteita. Oikeastaan ajattelen, että kirjan tehtäviä voisi mainiosti työstää, vaikkei ole elämässään erityisten suurten valintojen äärellä: tehtävät ovat mainioita itsetuntemustehtäviä ja aika ajoin tekee varmasti meistä jokaiselle hyvää pysähtyä omien arvojemme äärelle ja miettiä, mitä asioita pidämme tärkeänä ja etenkin sitä, näkyvätkö arvomme arjessa. Tehtäviä on taustoitettu lyhyesti teorian näkökulmasta ja viittausten avulla on helppo päästä alkuperäisten lähteiden äärelle. Kirja on selkeästi kirjoitettu käytäntö edellä eli se on nimenomaan tehtäväkirja, ei teoriapläjäys, vaikka kirjoittajat sitä positiivisen psykologian viitekehyksessä lähestyvätkin.

Kirja on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä käsitellään unelmia, arvoja ja vahvuuksia — eli sitä perustaa, jolle omannäköinen elämä on tarkoitus rakentaa. Toinen osa puolestaan tarjoaa rakennuspalikoita valintojen tekemisen tueksi. Siinä käsitellään tiedonhankintaa, vaihtoehtojen vertailua, tavoitteiden asettamista, asennetta ja myös sitä, miten voi toimia, jos kaikki ei menekään niin kuin on suunnitellut. Viimeksi mainittu onkin omiaan muistuttamaan, ettei tarkoitus ole vain kieriskellä unelmissa vaan usein on tehtävä varasuunnitelmia ja todettava, ettei kaikki mennytkään kuin Strömsössä — ja silti elämä on vielä elämisen arvoista. Kirjasta huokuukin kautta linjan toiveikkuus ja positiivisuus.

Mielestäni kirja sopii erinomaisesti valmistujaislahjaksi koulunsa päättävälle nuorelle. Kirja avartaa näkymiä ja antaa mahdollisuuden huomata, miten paljon maailmassa onkin mahdollisuuksia, kun uskaltaa rohkeasti avata uusia ovia ja ottaa riskejä. Olisipa tällainen kirja ollut olemassa silloin kun itse kirjoitin ylioppilaaksi ja yritin vaihtoehtojen viidakossa raivata omaa polkuani!

Kirjan kauniissa ulkonäössä oli yksi huono puoli, en (vielä) raaskinut kirjoittaa sivuille sanakaan. Onneksi tehtävät voi tehdä erilliseen vihkoon tai päiväkirjaan. Itse pääsin myös pohtimaan kirjan antia lukupiirin muodossa, sillä se sattumalta valikoitui suorittamassani täydennyskoulutuksessa vertaisryhmämme lukupiirikirjaksi. Luimme kirjan ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmentajan lasit silmillämme ja totesimme, että sen tehtävät ovat sovellettavissa myös valmennustyöhön.

Päätöksenteon sietämätön vaikeus voi sittenkin olla ihan siedettäv
ää.


Suvi Kallionkieli
KM, erityisluokanopettaja
Koivulan koulu, Pori

Tilaa Omannäköinen elämä -kirja tästä>>

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.