Onko erityisopettajan ammattitaito vielä hyödyntämätön resurssi?
Nykykoulussa ei enää riitä se, että erityisopettaja tukee yksittäistä oppilasta, vaan hän tukee koko koulua. Onko erityisopettajan ammattitaito vielä hyödyntämätön resurssi?
Laaja-alaisen erityisopetuksen käsikirjassa kerrotaan, miten laaja-alaisen erityisopetuksen voi järjestää tuloksekkaasti aina esikoulun ja ensimmäisen luokan nivelvaiheesta toisen asteen nivelvaiheeseen saakka.
Kirjan kirjoittaja KM, TIINA VITKA on tehnyt yli 20-vuotisen uran laaja-alaisena erityisopettajana ja oppimisen tukijana. Hän on toiminut erityisopettajana alakoulussa, yläkoulussa, lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä kouluttanut opettajia ympäri Suomea. Hän pitää työnsä ytimenä pedagogiikan kehittämistä, yhteistyötä ja jatkuvaa uuden oppimista.
Tiina kertoo kirjassaan: "Jotta koulun tuen saa toimimaan, vaatii se koko koulun yhteistä toimintakulttuurin muutosta ja kehittämistä. Oppimisen tuki on olennainen osa koulun toimintakulttuuria ja jokaisen opettajan tehtävä, sillä laadukas yleinen tuki kouluissa koskettaa ihan jokaista oppilasta, opettajaa ja oppituntia. Se tukee niin oppilaiden oppimista, keskittymistä ja motivaatiota, sekä luo turvallisen oppimisympäristön jokaiselle."
Laaja-alainen erityisopettaja on pedagoginen asiantuntija ja moniosaaja. Jatkuva into kehittää omaa osaamistaan auttaa jäsentämään monimuotoista työnkuvaa ja antaa eväitä työn hallintaan.
Resurssit joustavasti käyttöön
Kirjassa pureudutaan käytännönläheisesti laaja-alaisen erityisopettajan toimenkuvaan: opettamiseen, ennaltaehkäisyyn ja ennakointiin sekä konsultointiin ja yhteistyöhön.
Teos soveltuu myös rehtoreille ja muille sivistystoimen esimiehille koulujen pedagogisen suunnittelun tueksi. Liian usein koulun laaja-alainen erityisopettaja on suuri hyödyntämätön resurssi, joka parhaimmillaan tukee koko koulua.
Hyvällä yhteistyöllä opettaja ja laaja-alainen erityisopettaja tekevät oppilaan koulupolusta mahdollisimman tasaisen ja pyrkivät yhdessä vahvistamaan myös oppilaan itsetuntoa oppijana ja hänen motivaatiotaan oppimiseen.
"Parasta opettajan ja laaja-alaisen erityisopettajan yhteistyössä onkin juuri se, että molempien ammattitaitoa ja erilaisia näkökulmia hyödyntämällä saadaan resurssit joustavasti käyttöön oppilaiden ja kokonaisten luokkien tueksi", kertoo Tiina kirjassaan.
Ei kuitenkaan riitä, että erityisopettaja tuntee pelkästään oppilaat. Hänen tulee tuntea hyvin myös kollegojensa toimintatavat sekä eri luokkien ja ryhmien kokoonpanot. "Jokaisen opettajan ja ryhmän kanssa täytyy miettiä erikseen sopivimmat menetelmät, koska jokaisella opettajallakin on omat toimintatapansa, joita erityisopettajan tulee arvostaa ja kunnioittaa, jotta yhteistyö toimii", täsmentää Tiina kirjassaan.
Laaja-alainen erityisopettaja on se, joka kokoaa, kerää ja välittää tietoa oppilaan koulunkäyntiin liittyvissä asioissa eri asiantuntijatahoille koulun sisällä ja ulkopuolella.
Asiaa kuvaa hienosti Ulla Aallon kommentti kirjassa: "Erityisopettaja on parhaimmillaan koko yhteisöä tukeva, asiantunteva henkilö, jolla on mahdollisuus tarttua esiin nouseviin avunpyyntöihin tai ongelmiin."
ARTIKKELI ON KOOSTETTU KIRJASTA: Tiina Vitka Laaja-alaisen erityisopetuksen käsikirja PS-kustannus, 2021