Miksi ottaa käyttöön Käyttäytymisen ja tunteiden vahvuuksien arviointiväline (KTVA)?

1. KTVA:n avulla tunnistetaan lapsen tai nuoren käyttäytymisen ja tunteiden vahvuuksia. Kun arviointivälineessä on 52 väitettä, jotka muodostavat viisi vahvuusaluetta, saadaan monipuolinen ja konkreettinen kuva lapsen tai nuoren sosioemotionaalisesta taitavuudesta.
2. Vahvuusarvioinnissa lapsen tai nuoren vahvuuksien lisäksi nousevat esille hänen kehittymistarpeensa eli ne vahvuusalueet, joilla hänellä on vähemmän vahvuuksia. Vahvuusarviointi ohjaa opettajaa tarttumaan konkreettisesti näihin käyttäytymisen ja tunne-elämän alueisiin, joissa lapsi tai nuori tarvitsee tukea.
3. KTVA tarjoaa työkalun kolmiportaisen tuen toteuttamiseen. Sen avulla voidaan kartoittaa oppilaan kehitystarpeet, suunnitella tukea ja seurata tuen vaikuttavuutta. Samalla tuen tarjoaminen voidaan dokumentoida systemaattisesti.
4. Vahvuuksien arviointi avaa uudenlaisen lähtökohdan kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön. KTVA:n käyttö edesauttaa positiivista kanssakäymistä kodin ja koulun välillä, kun huolenaiheitakin lähestytään vahvuusnäkökulmasta.
5. KTVA edistää positiivisen opettaja-oppilassuhteen rakentumista, kun tarkastelun kohteeksi nostetaan oppilaan vahvuudet ja osaaminen siinäkin tapauksessa, että niitä olisi niukasti. Opettajan ja oppilaan välinen positiivinen vuorovaikutus tukee oppilaiden akateemista ja sosioemotionaalista kehitystä.
6. KTVA:ta voidaan käyttää luotettavana käyttäytymisen ja tunne-elämän vahvuuksien arviointivälineenä tutkimustyössä. Sen psykometriset ominaisuudet on testattu, ja se toimii hyvin suomalaisessa kasvatusjärjestelmässä.
TUTUSTU KIRJAAN:
Erkko Sointu — Hannu Savolainen — Kristiina Lappalainen — Matti Kuorelahti — Risto Hotulainen — Vesa Närhi — Matthew C. Lambert — Michael H. Epstein
Käyttäytymisen ja tunteiden vahvuuksien arviointiväline
Kaikilla lapsilla on vahvuuksia. Kun lapsi tarvitsee tukea, on helpompi lähteä vahvuuksista liikkeelle. Vahvuuksien systemaattinen arviointi luo paremman pohjan yhteistyölle, koska se nostaa luotettavasti esiin lapsessa ja lapsen ympärillä positiivisia näkökulmia, joita tukitoimissa voidaan käyttää. Käyttäytymisen ja tunteiden vahvuuksien arviointiväline eroaa perinteisestä ongelmakeskeisestä arvioinnista siinä, että kaikki väittämät on ilmaistu myönteisesti. Kaikki arvioitsijat — oppilas itse, vanhempi ja opettaja — kiinnittävät huomiota sellaisiin ulottuvuuksiin, joissa oppilas ennestään jo osoittaa vahvuuksia eli osaamista, sekä niihin alueisiin, joissa hänellä on kehittämistarpeita.
Tähän kirjaan sisältyy sekä arviointivälineen käyttöohjeet että itse arviointiväline eli kopioitavat arviointilomakkeet oppilaalle, opettajalle ja vanhemmalle ja niiden yhteenvetolomake. Kirja pohjautuu Michael H. Epsteinin teokseen BERS 2 — Behavioral and emotional rating scale. Se on muokattu suomalaiseen kieleen ja kulttuuriin sekä koulujen käyttöön sopivaksi Suomessa tehtyjen tutkimusten perusteella. Tutkimustulokset osoittavat arviointivälineen olevan luotettava suomalaisessa kasvatusjärjestelmässä. Käyttäytymisen ja tunteiden vahvuuksien arviointiväline soveltuu peruskouluikäisten sekä toisen asteen lasten ja nuorten vahvuuksien arviointiin. Arviointivälinettä voidaan käyttää tavoitteiden asettamisen, tukitoimien vaikuttavuuden arvioinnin, kodin ja koulun välisen yhteistyön ja opettaja-oppilassuhteen rakentamisen työkaluna.
Tilaa tästä.