Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Kirja käsityöstä — ideapankki käsityötä opettaville!



Koulussa toteutettava käsityöopetus on osalle oppilaista lempiaine koulussa, osalle täysin päinvastaista, ja sama taitaa päteä myös opettajiin — osa on innolla opettamassa käsitöitä, osa opettaa ainoastaan pakon edessä.

Käsityö on kuitenkin osa opetussuunnitelmaa ja hyvin toteutettuna se mahdollistaa suurta oppimista ja itsetunnon nousua oppilaalle, sekä mahdollisesti myös opettajalle. Opetus kehittyy koko ajan ja opettajan on kehityttävä mukana. Joskus kuitenkin saattaa tuntua siltä, että erityisesti taito- ja taideaineissa uusia ideoita kaipaisi lisää. Siihen pulaan Huovilan, Hintsan, Säilän ja Raution Kirja käsityöstä — Luokkien 1—7 käsityönopetus on todellinen aarre!

Kirja alkaa monipuolisella teoriaosalla, jossa muun muassa pohditaan käsityön merkitystä lukuaineisiin nähden ja sen hyötyä yksittäiselle oppilaalle. Uskon, että ainakin suurin osa opettajista pystyy allekirjoittamaan sen, että käsityö on ehdottoman tärkeä oppiaine ja mahdollistaa aivan erityistä oppimista verrattuna esimerkiksi niin sanottuihin lukuaineisiin.

Käsityön opetuksessa tärkeää on muistaa niin sanottu nelikenttämalli, jossa opetusta ei esimerkiksi suunnitella ja arvioida pelkän lopputuotoksen perusteella, vaan käsityö nähdään prosessina, johon kuuluu nelikentän mukaisesti tiedot ja taidot esimerkiksi käytettävistä materiaaleista, suunnittelu, työskentelytaidot ja kasvamisen taito. Tämä onkin mielestäni erittäin tärkeää muistaa joka päiväisessä opetuksessa — lopputulos ei ole se, minkä pohjalta opetusta ja oppimista arvioidaan, vaan koko prosessin pituinen työskentely ja sen aikana tapahtunut kehitys. Kirja avaa tätä nelikenttää erinomaisesti ja herättää uusia ajatuksia sen entistä monipuolisempaan huomiointiin.

Teoriaosassa kerrotaan edellä mainitun lisäksi monipuolisesti muun muassa arvioinnista, käsityön materiaaleista, integroinnista ja työskentelyn ohjaamisesta. Teoriaosa on monipuolinen ja kattava, ja tarjoaa paljon ajatuksen aihetta. Teorian jälkeen siirrytään käsityöideoihin, jotka on jaoteltu luokka-asteittain ja luokka-asteiden sisällä teemoittain. Ohjeet ovat selkeät, osa työvaiheista on kuvitettuja ja jokaisesta löytyy esimerkkikuva lopullisesta työstä. Töiden kohdalla on myös esitelty, mitä asioita nelikentän kautta oppilas voi oppia työtä tehdessään. Ideoita selatessani löysin monia esimerkkitöitä, jotka voi helposti integroida eri oppiaineisiin.

Lopusta löytyy vielä yleisohjeita opettajalle, esimerkiksi mitä pitää huomioida, kun oppilas höylää puuta. Lisäksi liitteistä löytyy vielä muutama malli esimerkiksi itsearvioinnista töihin liittyen. Kaiken kaikkiaan Kirja käsityöstä on aivan mahtava ideapankki ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille, jotka työskentelevät 1—7 luokkien käsityöopetuksen parissa!

Kirjoittaja:
Jenni Mäkinen
KM, luokanopettaja


TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Takaisin Open kirjablogiin

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.