Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.
Maltti ja Sinni -tunnekortit
Klikkaa kuvaa avataksesi se suurempana
HINTA 35,00 €
JÄSENELLE 29,80 €
Ostoskorissa 0 kpl
 • 1. painos, 2022
 • ISBN 978-952-370-315-5
 • kortit
 • 40 korttia
 • Tilausnumero 100083888

Maria MatilainenMarjukka Puustinen

Maltti ja Sinni -tunnekortit

Tunteiden tunnistamista, nimeämistä, hyväksymistä ja sietämistä, säätelemistä ja ilmaisemista voi oppia.

Tunteista tietoiseksi tuleminen, tunteiden tunnistaminen ja kaikkien tunteiden hyväksyminen ovat kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin rakennuspalikoita. Tunteiden merkityksen ymmärtäminen ja vaihtelun huomaaminen arjen tilanteissa luovat pohjaa tunnesäätelyn taidoille ja taitavalle käyttäytymiselle.

Paketti sisältää 31 eri tunnetta kuvaavaa korttia, aikuisten keskusteluvihjekortit ja lasten omat ohjekortit. Korttien selkeät ihmishahmot helpottavat tunteiden tunnistamista. Kasvojen ilmeiden lisäksi tukea tunnistamiseen tuovat kehon asennot ja korteissa näkyvä tunnesana. Kortteja voi käyttää kouluissa, päiväkodeissa, lastensuojelussa, kerhoissa, harrastuksissa, terapiassa ja kotona.

Perustunteet ilo, suru, viha, pelko, hämmästys ja inho ovat keltaisella kehystetyissä korteissa. Tunteiden tutkimisen voi aloittaa näistä kuudesta perustunteesta varsinkin pienten lasten kanssa. Muissa tunnekorteissa kehys on sininen.

Korttipakkaan sisältyy aikuisille suunnattuja tekstikortteja, joissa on punainen kehys. Kortit tarjoavat tietoa tunteista sekä ideoita tunteiden käsittelyyn.

Joskus vallalla olevan tunteen nimeäminen voi olla vaikeaa. Vihreäreunaisten Tilanne-, Ajatus-, Tunne- ja Käyttäytyminen-korttien kysymykset auttavat jäsentämään arjessa eteen tulevia tunnetilanteita.

Pienten lasten kanssa voi apuna käyttää pelkästään Tunne-korttia, kun taas isommat pystyvät jo analysoimaan tilanteita kaikkia neljää korttia hyödyntäen. Näitä neljää korttia voi käyttää eri tilanteiden tapahtumahetkellä tai jälkeenpäin selvitettäessä, mitä tapahtui. Tilanteiden tarkastelun voi aloittaa mistä tahansa näistä neljästä näkökulmasta ja ottaa käsittelyyn niin monta korttia kuin tuntuu hyvältä.

Tunnelämpömittari-kortti auttaa hahmottamaan tunteen voimakkuutta asteikolla 0—10. Tunnelämpömittaria voi hyödyntää senhetkisen tunteen voimakkuuden arvioinnissa. Tunnelämpömittarin avulla lapsi oppii huomaamaan, kuinka tunteen voimakkuus muuttuu ajan kuluessa. Tunnelämpömittarissa on violetti kehys.

Erikokoiset tunteet vaativat erilaista säätelyn taitoa. Tunnesäätelykeinot-kortti muistuttaa keinoista, joita lapsi voi käyttää tunteen säätelyyn. Yhdessä kannattaa vertailla toimiviksi havaittuja keinoja ja keksiä itse lisää. Myös tässä kortissa on violetti kehys.

KM Maria Matilainen on kognitiivisen käyttäytymisterapian lasten ja nuorten psykoterapeutti, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, erityisopettaja ja psykologian aineenopettaja. KM Marjukka Puustinen on kognitiivisen käyttäytymisterapian lasten ja nuorten psykoterapeutti ja erityisluokanopettaja.

Kirjoittajilla on vuosien kokemus erityisopetuksesta. Nykyisin he työskentelevät omissa yrityksissään psykoterapeutteina. He ovat kirjoittaneet kirjan Maltti ja Sinni — Harjoitteita itsesäätelytaitojen oppimiseen (PS-kustannus 2021).

 • 1. painos, 2022
 • ISBN 978-952-370-315-5
 • kortit
 • 40 korttia
 • Tilausnumero 100083888

Arvostelut kirjasta Maltti ja Sinni -tunnekortit

Toimivat tunnekortit, joista syntyy helposti keskustelua lasten kanssa. Erityisesti tykkäsin kiukun säätelyn keinoista, jotka oli laitettu pariin korttiin. Myös pienille nämä kortit sopivat selkeyden vuoksi.

- Tarja

Käytän esikoululaisten kanssa. Tarpeeksi suuret ja selkeät kortit. Lukemaan oppinut voi lukea itse tunnesanan. Viimeksi käytin niin, että oli yksi tunnekortti ja tunnelämpömittari ja lapsi sai miettiä mihin kohtaan tunne voisi asettua. Turvallisessa olotilassa lapset kertovat avoimesti missä tilanteissa he kokevat tiettyä tunnetta eskarissa/kotona.

- Sirpa

Hyvä apuväline

Mahtavat kortit! Kortit ovat auttaneet 4 vuotiasta tytärtäni tiedostamaan tunteitaan. Selkeät isot kuvat. Tunnelämpömittari on ollut hyödyllinen näyttämään tyttärelleni, että se suuttumus/vihaisuus laantuu aikanaan pois.

- Toni

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

 • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.