Kirja tarkastelee selkeästi ja esimerkkien avulla ihmisen psykologisen kehityksen vaiheita varhaislapsuudesta keskilapsuuden ja nuoruuden kautta aikuisuuteen ja vanhuuteen. Yksi kirjan teemoista on oppiminen ja siihen liittyvät ongelmat. Toinen keskeinen teema on ihmisten sosiaaliset suhteet kouluympäristössä, perheessä sekä laajemmin koko ihmisyhteisössä ja yhteiskunnassa.
Uusi perusoppikirja tarkastelee ihmisen elinkaarta varhaislapsuudesta vanhenemiseen.
Ihmisen psykologinen kehitys jatkuu koko eliniän joskin erilaisia painotuksia, vivahteita ja muotoja saaden. Nykyään useat kehityksen virstanpylväät ovat muuttaneet paikkansa. Koulutus aloitetaan lapsena jo esikoulussa, mutta opiskelua saatetaan jatkaa pitkälle aikuisvuosiin asti. Samaan aikaan siirtyminen työelämään on myöhentynyt, ja eläkkeelle halutaan jäädä yhä nuorempina. Ihmisen elinikä on kuitenkin lisääntymässä, ja monissa maissa tavoitteeksi on asetettu eläkeiän myöhentäminen.
Kirja on tarkoitettu kehityspsykologian opintojen johdannoksi sekä muiden alojen opiskelijoille ja opettajankoulutukseen laajahkoksi yleiskatsaukseksi kehityspsykologiasta. Kehityspsykologista osaamista tarvitsevat myös psykologian ja sosiaalialan ammattilaiset sekä ne, joiden vastuulla on yhteiskunnallinen suunnittelu ja päätöksenteko.
Teos on 7. painos (5. uudistettu painos 2014) WSOYpro:n aiemmin julkaisemasta samannimisestä teoksesta. Vuoden 2018 painokseen on selkeytetty ja ajantasaistettu muutama ilmausta. Varsinaisia sisällöllisiä eroja vuosien 2014 ja 2015 painoksiin ei ole.