Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Lempeää ja ymmärrettävää tietoa uupumuksesta


Kirjan kansi loppuun palavista ja lopulta viiteen osaan hajonneesta tulitikusta kiinnitti huomioni.

Uusitalo-Arola kirjoittaa lempeällä ja selvästi ymmärrettävällä otteella vaikeasta ja monimutkaisesta aiheesta. Hän toteaakin kirjan alussa, että kirjaa ei ole tarkoitus suorittaa. Tarkoitus on lukea kirja omassa, itselleen sopivassa tahdissa.

Kirja jakautuu kolmeen osaan: Uupumuksen kehittyminen, toipuminen ja oman hyvinvoinnin johtaja. Luvut kuulostavat simppeleiltä, mutta sisältävät valtavasti faktoja, tutkimustietoa, käytännön vinkkejä ja kokemuskertomuksia.

Kirjasta tiedon ja kokemuskertomusten lisäksi tekee hyödylliseksi useat monipuoliset harjoitukset, jotka auttavat oman arvomaailman ja vahvuuksien hahmottamisessa sekä kuinka uupumisesta pääsee eteenpäin.

Ensimmäisessä osassa kerrotaan uupumuksen kehittymisestä alusta asti. Mitkä asiat mahdollisesti vaikuttavat siihen työssäsi, omassa elämässäsi ja myös omassa luonteessasi? Usein uupumuksen syynä on liian tiivistahtinen työ tai liian tiukalle vedetyt resurssit, mutta myös henkilön omien ja työn arvojen väliset ristiriidat.

Uupumus alkaa pienistä asioista oireillen fyysisesti ja psyykkisesti. Tilanteen pitkittyessä pahimmillaan käy lopulta niin, että keho tekee täyden stopin — niin kuin viiteen osaan hajonnut, loppuun palanut tulitikku.

Uupumisen oireiden kuvausten lukeminen tuntuu lohduttavalta. Uusitalo-Arola kertoo fyysisen oirehtimisen kuvauksia sekä fysiologista taustaa oirehtimiselle. Monien kohdalla selittämättömät flunssa- ja poskiontelokierteet saavatkin syyn uupumuksesta. Sen sijaan uupumuksen fysiologisesta perustasta ja sen vaikutuksesta kehoon lukeminen nostaa hiukset pystyyn. Toisaalta on hyvä ymmärtää, kuinka ja miksi kehomme reagoi pitkäkestoiseen ja liialliseen stressiin. Sen jälkeen seuraavana ajatuksena on, että pystyykö tilasta palautumaan takaisin ja kuinka nopeasti. Onneksi Uusitalo-Arola on osannut antaa hyvät työkalut toipumiseen.

Toinen osa on pyhitetty pelkästään toipumiselle ja sen merkityksen ymmärtämiselle. Kuuden askeleen toipumisohjelma antaa konkreettiset työkalut, mistä lähteä pienin askelin liikkeelle oman toipumisen tiellä. Jälleen monipuoliset harjoitukset auttavat eteenpäin omien ajatusten, jaksamisen, minuuden ja arvomaailman hahmottamisessa.

Uupumiseen vaikuttavien tekijöiden pohtiminen laittaa myös miettimään, mitä olisi voinut itse tai työssä tehdä toisin vai olisiko mitään voinut? Herättelevin osuus onkin oman arvomaailman, vahvuuksien ja osaamisen pohtiminen. Osaaminen koostuu tutkinnon lisäksi muistakin ominaisuuksista ja luonteenpiirteistä. Tärkein pointti on miettiä omia ominaisuuksia ja niiden sopimista sen hetkiseen elämään. Toipumisen tie ei ole helppo, mutta Uusitalo-Arola on hienosti osannut kuvata toipumisen tien askel askeleelta.

Kolmas osa on sivumäärällisesti pisin ja keskittyy oman hyvinvoinnin johtamiseen. Kirjan alku kuvaa uupumista ja sen syitä sekä kuinka uupumisesta toipuminen lähtee liikkeelle. Harvoin vanhaan palaaminen ilman muutoksia on täysin mahdollista. Kolmas osa antaakin tietoa ja vinkkejä oman suuntansa tunnistamiseen, kuinka sitä kohti pääsee sekä kuinka uutta minää sekä suhtautumista asioihin pidetään yllä.

Kokonaisuudessaan kirja oli erittäin hyvä sekoitus tietoa ja faktaa, kokemuskertomuksia, kuvauksia ja toipumisen harjoittelua. Kirjassa erityisen hyviä olivat jokaiseen kolmeen osaan liittyvät useat harjoitukset uupumisen ja uupumuksesta toipumisen ymmärtämiseksi sekä kuinka omaa hyvinvointia ylläpidetään. Kaikki harjoitukset olivat hyviä itsetuntemusharjoituksia sekä henkilökohtaisen että ammatillisen identiteetin osalta.

Vaikket olisi uupunut, kirjan harjoitukset ovat muutoinkin hyviä itsesi sekä oman toimintasi ymmärtämisen ja vahvistamisen harjoituksia - jo senkin takia kannattaa lukea tämä kirja!

Kirjoittaja:
Iiris Maalo
Kasvatustieteilijä, ura- ja koulutusmentori, varhaiskasvatuksen opettaja, yrittäjä

TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.