Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.
Näin aivot oppivat
Klikkaa kuvaa avataksesi se suurempana
HINTA 45,00 €
JÄSENELLE 38,30 €
Ostoskorissa 0 kpl
  • 1. painos, 2019
  • ISBN 978-952-451-885-7
  • Sidottu, 303 sivua
  • Tilausnumero 100067066

Minna Huotilainen

Näin aivot oppivat

Näin aivot oppivat on aivotutkijan kirja oppimisesta.

Aivojen voi ajatella olevan kuin talvinen lumihanki. Siellä voit rämpien hiihtää umpihangen vapaudessa paikasta A paikkaan B. Kun seuraavan kerran menet saman reitin, voit hyödyntää aiemmasta hiihdostasi syntynyttä latua. Jos hiihdät parin viikon ajan muutaman kerran päivässä saman reitin, saat aikaan niin hyvän ladun, että perille pääsee tätä reittiä pitkin melkein kuin itsestään. Jos ensimmäinen paikasta A paikkaan B rämpiminen onnistui vain ankaralla ponnistelulla, vaikkapa elämäsi ensimmäisen jakolaskun laskeminen jakokulmassa, valmista latua pitkin hiihtäminen on vastaavasti hyvin opitun jakokulman käyttöä — tuntuu jo automaattiselta. Uusi tapa tai kyky on opittu.

Kirjassa esitellään aivotutkimusten tuloksia ja haastetaan suomalaista koulumaailmaa tarttumaan tämän tiedon soveltamiseen. Kirjan luettuasi et enää katso oppijaa samoin silmin, vaan ajattelet opetusta, oppimisen tapoja, tiloja ja menetelmiä myös uudesta, aivotutkimuksen näkökulmasta käsin.

Aivojen muovautuvuusperiaate on keskeinen kasvatustieteen näkökulmasta. Aivot eivät ole jäykkä mötikkä, joka kohtalonomaisesti määrää rajat osaamisellemme ja tekemisellemme, vaan ne ovat muovautuva alusta. Vanhan sanonnan ”Siltä, jolle on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia” voi heittää romukoppaan. On viisainta muokata ajatteluaan, uskomuksiaan ja toimintatapojaan sitä tosiasiaa kohti, että aivot harjaantuvat uusiin tehtäviin harjoittelemalla. Kenenkään aivoissa ei ole valmiina jotain mystistä osaamista, vaan taidot kehittyvät tekemällä.

Minna Huotilainen on kasvatustieteen professori Helsingin yliopistosta. Hänen tutkimusmenetelmänsä on aivotutkimus, ja hän soveltaa sitä erityisesti oppimisen kysymyksiin. Hän on tutkinut mm. musiikkiharrastuksen ja muiden taito- ja taideaineiden roolia oppimisessa, eri-ikäisten oppimista, oppimista työelämässä sekä optimaalista aivojen huoltamista ja palautumista. Hän on innostunut tutkimustiedon soveltamisesta käytännön elämään jokaisen oppijan ja opettajan hyödyksi.

Kuva: Heidi Strengell

  • 1. painos, 2019
  • ISBN 978-952-451-885-7
  • Sidottu, 303 sivua
  • Tilausnumero 100067066

Arvostelut kirjasta Näin aivot oppivat

Hyvä ostos! Selkeä ja käytännönläheinen kirja, mistä opin todella paljon lisää.

- Nina

Selkeä kokonaisuus. Aivojen hyvinvointi kiinnostaa itsellä.

- Riikka

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.