Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Vinkkejä toiminnanohjauksen pulmiin


Aloittelen työuraani ja olen huomannut toiminnanohjauksen haasteiden olevan yllättävän yleisiä ja vaativan paljon opettajan aikaa. Tartu toimeen -kirja on toimintaterapeutti Merja Tompurin kirjoittama katsaus toiminnanohjauksen pulmista ja keinoista, miten erilaisten oppilaiden arkea voisi sujuvoittaa.

Kirja on helposti luettava ja mukaansatempaava. Se etenee hyvin johdonmukaisesti käsitellen ensin toiminnanohjausta ja siihen vaikuttavia tekijöitä, minkä jälkeen siirrytään käsittelemään yksityiskohtaisesti eri toiminnan vaiheita. Kirjassa toimintavaiheet ovat jaettu aloittamiseen, ponnisteluun, taukoon ja toiminnan lopettamiseen.

Kirjan selkeän tekstin ansioista siitä voi valita katkelmia suoraan oppilaille luettavaksi. Kirjassa tuodaan esille, mitkä kohdat sopivat luettavaksi minkäkin ikäisille. Kirja sisälsi myös paljon erilaisia tarinamuotoisia esimerkkitapauksia. Näitä esimerkkejä voi mielestäni käydä oppilaan tai oppilaiden kanssa yhdessä läpi ja saada näin oppilaitakin pohtimaan omaa toimintaansa sekä erilaisten toimien vaikutuksia.

Kirjassa käydään perusteellisesti läpi toiminnanohjauksen pulmaa ja tuodaan esille monenlaisia keinoja joilla oppilaan toiminnanohjausta voisi tukea ja sinnikkyyttä tehtävien teossa lisätä. Lisäksi kirjassa käydään läpi erilaisia toimintavinkkejä ja sen lopussa on hyödyllinen kasa liitteitä, joiden avulla kirjassa esitellyt keinot saa suoraan käyttöön. Kirjassa esiteltävät toiminnanohjausta sujuvoittavat keinot tuodaan esille helposti arkeen mukaan otettavina, eivätkä ne vaadi mielestäni opettajalta liikaa ponnistelua tai aikaa. Kirjasta löytyy erilaisia vinkkejä päiväkotiin, peruskouluun ja miksei myös aikuisille.

Pidin erityisesti kirjan helppolukuisuudesta ja käytännön vinkeistä. Lisäksi pidin kirjassa siitä, että se avasi vinkkien ohella, miksi toisille toimeen tarttuminen tai toiminnan ylläpitäminen on haasteellisempaa. Koin kirjan erittäin hyödylliseksi lukea, sillä olen itse pohtinut sopivien keinojen löytämistä toiminnanohjauksen pulmiin. Voin lämpimästi suositella kirjaa muillekin opettajille, jotka kamppailevat samojen asioiden kanssa.

Katariina Lausmaa
Uraansa aloitteleva erityisopettaja

TILAA KIRJA.
TAKAISIN OPEN KIRJABLOGIIN.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.