Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

 

Tehtävien avulla kohti omannäköistä elämääOmien vahvuuksien ja kiinnostuksenkohteiden tuntemisen kautta voi löytää paikkansa maailmassa. Näin ajattelevat opinto-ohjaajat Leena Ståhlberg ja Marjaana Herlevi, jotka ovat kirjoittaneet teoksen Omannäköinen elämä. Kirjan tavoitteena on ohjata lukijaa tavoitteiden ja tulevaisuuden pohdinnassa. Teos keskittyy ennen kaikkea omaan alaan, ammattiin ja työhön liittyviin valintoihin. Ideoita annetaan kuitenkin myös laajemmin elämän valintatilanteisiin: omien unelmien kartoittamiseen sekä tavoitteiden asettamiseen.

Sitaatteja elämän valintatilanteita valaisemaan kirjoittajat ovat koonneet erilaisilta ajattelijoilta Herman Hessestä Tommy Hellsteniin ja Walt Disneystä Lauri Järvilehtoon. Käytännön kohtaamiset, oikeat elämäntarinat ja eri alojen ajattelijoiden aatokset ovat lähtökohta, josta käsin koko teos tuntuu laaditun. Teoksen kirjoittajia inspiroineiden ihmisten esittelylle onkin varattu aivan omat sivunsa. Lukija tutustuu tätä kautta mm. selviytymistarinaan vammautumisesta ja nyhtökauran ideoinnin taustoihin. Kirjoittajien omat tarinat löytyvät teoksen lopusta.

Erilaiset tehtävät ovat teoksen keskeisintä antia. Iso osa on kirjoitustehtäviä, joita voi hyvin käyttää opinto-ohjauksen lisäksi esimerkiksi äidinkielen ja kirjallisuuden tunneilla vaikkapa luovan kirjoittamisen harjoituksissa tai fiktiivistä henkilöä rakenneltaessa. Yhteistyöhön opinto-ohjaajan kanssa teos antaa hyviä ideoita ja aineksia. Teetin testimielessä muutamia tehtäviä/harjoituksia 7.-9. -luokkalaisilla oppilaillani. Tehtäviä tehtiin yleisesti ottaen mielellään ja ne koettiin kivoiksi. Joitain asioita teini-ikäisten oli vaikea miettiä. Tämä liittynee ikävaiheeseen. Tehtävät ovat toimivia ehkä siitä syystä, että teoksen kirjoittajien mukaan kaikki tehtävät on etukäteen testattu sekä omakohtaisesti että asiakkaiden kanssa. Joissain tehtävissä teoksen koko (A5) on haastellinen: tehtävät olisivat paremmin tehtävissä, jos esimerkiksi kirjoitustilaa olisi enemmän. Kenties A4-kokoisena teos palvelisi käytännössä paremmin niin ohjaajaa kuin ohjattavaakin.

Teosta on mukava lukea ja siinä olevia tehtäviä on antoisaa tutkailla, vaikka tehtäviä ei varsinaisesti ryhtyisi tekemäänkään. Kukapa ei omia asioita miettiä haluaisi! Teos tehtävineen ei ole sidottu erityisesti mihinkään tiettyyn vaiheeseen tai tilanteeseen, vaan sen tehtävät ovat pikemminkin yleiskartoituksia elämän risteystilanteita varten. Silmää miellyttävästä ulkoasusta (esim. teoksen kannet ja sisäsivujen selkeät piirrokset) plussaa! Valitut kirjasintyypit ovat raikkaita mutta tyyliltään naisellisia; jos (elämän)valmennukseen liittyvät teokset suunnataan ensisijaisesti naissukupuolelle, poikien/miesten saattaa olla hankalaa tarttua niihin.

Kuten opinto-ohjauksen tavoite on, katse suunnataan eteenpäin: Lukijalle tarjoillaan elämän muutos-, valinta- tai päätöstilanteisiin tehtäviä päätöksenteon tueksi ja teoksessa tähyillään lyhyesti, millaista työelämä tulevaisuudessa on. Teoksesta löytyy myös Lisätietoa ja kirjallisuutta -osio, josta lukija löytää halutessaan lisää niin suomen- kuin englanninkielistäkin luettavaa itseään kiinnostavia asioista, joita teoksessa käsitellään.


Kirjoittaja: Katariina Knuutinen
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori


Tilaa Omannäköinen elämä tästä>>

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.