Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Innostava teos lukemiseen innostamisesta


Lukemisen vähenemisestä on kannettu huolta useamman vuoden ajan. On perustettu Lukeva koulu ja muita lukemista edistäviä hankkeita ja liikkeitä, jotta erityisesti lasten ja nuorten lukeminen lisääntyisi Suomessa.

Motivaatio lukemiseen on avainasemassa, ja nykyinen etenkin nuorten miesten ja poikien liian vähäinen lukeminen liittyy siihen, että heille ei ole riittävissä määrin selvittämään, miksi ja millainen lukutaito on tärkeää. Lukeminen on kuitenkin läsnä arkipäiväisessä elämässä ja tuiki tärkeä taito melkein missä tahansa toiminnassa.

Juli-Anna Aerilan ja Merja Kauppisen teoksessa Sytytä lukukipinä — Pedagogisia keinoja lukuinnon herättelyyn käsitellään lukemiseen innostamista ja lukuinnon sytyttämistä sekä annetaan selkeitä sytykkeitä lukemiseen. Teoksessa keskitytään konkretiaan; kuinka saada lisää lukuintoa lapsiin ja nuoriin.

Kirjoittajista Aerila on useissa lukemiseen liittyvissä täydennyskoulutus- ja kehittämishankkeissa mukana oleva yliopistonlehtori ja Kauppinen äidinkielen opetusta ja lukemiseen innostamisen menetelmiä eri hankkeissa kehittänyt äidinkielen ja kirjallisuuden pedagogiikan lehtori.

Teos on jaettu kolmeen pääosaan. Ensimmäisessä osassa käsitellään lukemiseen innostamista ja lukuilon sytyttämistä. Toinen osa on pyhitetty vinkeille, millä tavalla lukemiseen voi innostaa ja ohjata. Kolmannessa osassa huomion saavat eläytyvän lukemisen menetelmät eheyttävässä oppimisessa. Teoksen lopussa on runsaasti liitteitä, joita voi hyödyntää. Liitteistä aion kokeilla tulevana lukuvuonna ainakin Täydellinen kirja -lomakkeita sekä ohjetta runoista runoilemiseen.

Lukemiseen kannustaminen on yhteinen tehtävä, joka kuuluu paitsi kouluille myös mm. huoltajille ja harrastusryhmille. Onkin ilahduttavaa, että viime aikoina lukeminen on ollut uudella tavalla esillä mm. siten, että ammattilaisurheilijat ovat esitelleet lukemisiaan mediassa ja erilaiset äänikirjapalvelut ovat saaneet paljon näkyvyyttä.

Kun luetusta tai kuunnellusta keskustellaan muullakin kuin koulussa, lukeminen ja teokset ovat esillä ja luontevana osana elämää. On hyvä, että Aerilan ja Kauppisen teoksessa on lukemiseen ja luetuttamiseen liittyviä vinkkejä ja ideoita paitsi koulumaailmaan myös muuhun käyttöön.

Kirjoittaja:
Katariina Knuutinen
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Järvenpään Yhteiskoulu


TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.