Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Eriyttämistä monin keinoin


Onnistu eriyttämisessä on kahden erityisluokanopettajan kirjoittama opas eriyttämisestä. Kirjassa käydään eriyttämistä läpi viiden O:n mallin mukaan. Viiden O:n malli pitää sisällään erilaiset opetusjärjestelyt, oppimisympäristöt, opetusmenetelmät, oppimisen tukimateriaalit ja oppimisen arvioinnin. Jokaisesta Viiden O:n osiosta on oma lukunsa, joissa esimerkiksi, esitellään erilaisia keinoja tukea oppilasta muutamalla tai muokkaamalla oppimisympäristöä.

Kirjassa esitellään heti alussa neljä kuvitteellista oppilasta. Oppilaiden joukossa on muun muassa keskittymisen ja oppimisen haasteita omaavia oppilaita sekä yksi lahjakas oppilas.

Kirjan edetessä kerrotaan vinkkejä, miten näitä neljää oppilasta voisi tukea eri tilanteissa. Näistä ja kirjan muistakin vinkeistä saa helposti toteuttavia vinkkejä opettajan omaan arkeen. Kirjan lopussa on lisäksi erilliset kappaleet äidinkieleen, matematiikkaan ja englantiin liittyen. Kappaleissa käsiteltiin, miten näissä oppiaineissa voidaan eriyttää opetusta.

Näin erityisopettajana osa kirjan vinkeistä olivat minulle hyvin tuttuja, mutta löysin myös omaan työhöni kokeilemisen arvoisia vinkkejä. Esimerkiksi kirjassa vinkattiin, että keskittymisen haasteiselle oppilaalle voi antaa käteen sinitarran opetustuokion ajaksi, jotta hän kykenisi keskittymään paremmin eikä häiritsisi muiden keskittymistä. Olen kokeillut tätä omassa työssäni ja huomannut, että sinitarra todella auttaa tiettyjä oppilaita keskittymään.

Tällaisia käytännön vinkkejä kirjassa oli paljon ja ne olivat juuri näin yksinkertaisia toteuttaa.

Suosittelisin tätä kirjaa etenkin luokan- ja aineenopettajille. Kirjasta saa helppoja ja käytännönläheisiä vinkkejä eriyttämiseen. Kirjassa myös käydään hyvin läpi, miksi eriyttäminen on tiettyjen oppilaiden kohdalla tärkeää.

Kirjaan on tehty lähes jokaisesta väliotsikosta tiivistelmä, joita opettaja voi käyttää apuna, kun miettii, onko kaikki eriyttämisen keinot jo käytössä. Lisäksi kirjan liiteosiosta löytyy kopioitavia vinkkipankkeja.

Erityisopettaja Katariina Lausmaa

Tilaa Onnistu eriyttämisessä tästä
Takaisin kirjablogi -listaukseen

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.