Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Mahtava paketti hyvän mielen etsintään


Neljän kirjan Mahtava mieli -paketti sisältää neljä tehtäväkirjaa, jotka auttavat lapsia ja nuoria työstämään vaikeita tunteita ja etsimään hyvää mieltä.

Kirjojen asiantuntijana on toiminut psykoterapeutti, joka on työskennellyt myös opettajana.

Tehtäväkirjat sopivat vanhemmille, opettajille ja muille lasten kanssa työskenteleville, jotka haluavat auttaa lapsia selviämään vaikeista tunteista. Nämä ovatkin oiva tehtäväpaketti, josta hyötyisi moni oppilas. Kirjat voi tilata pakettina tai yksittäin oman tarpeen mukaan.

Kirjat etenevät suunnilleen saman kaavan mukaan. Alussa on lyhyt johdanto, jossa kerrotaan, mitä tehtäväkirja sisältää. Samassa kerrotaan lukijalle, että kaikkiin ongelmiin on olemassa ratkaisu ja kehotetaan hakemaan apua. Sitten on yhteystiedot suomalaisten lasten puhelimitse ja netissä toimiviin tukipalveluihin. Kirjan lopussa on lyhyesti samaa tietoa aikuisille.

Tehtävissä käsitellään ensin hankalaa tunnetta ja syvennytään siihen. Sitten aletaan miettiä, mitä tunteelle voisi tehdä ja harjoitellaan keinoja karkottaa ikävät asiat mielestä. Kirjojen loppua kohden aletaan miettiä, miten mieli voitaisiin täyttää hyvillä asioilla.

Tehtävät sisältävät pohtimisen lisäksi piirtämistä, kirjoittamista, askartelua ja värittämistä, eli jokaiselle jotakin.

Hyvää mieltä! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus kiukuttaa tai surettaa -kirjassa kiukkua ja surua mietitään eri näkökulmista ja muutetaan konkreettisiksi mielikuviksi. Negatiivisia tunteita yritetään sanallistaa ja rauhoittumiskeinoja harjoitellaan. Puolet tehtävistä keskittyvät hyvän mielen etsintään itsestä, omista teoista, muista ihmisistä tai ympäristöstä. Myös ruutuaikaan puututaan muutamassa tehtävässä, ei tosin syvällisesti.

Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa sisältää harjoituksia, joissa huolia yritetään sanallistaa ja miettiä. Huolen taustalla olevia tunteita yritetään tunnistaa. Huolia harjoitellaan muuttamaan konkreettisiksi mielikuviksi, kuten huolikasviksi, ja mietitään, mikä ruokkii huolta. Konkreettiset mielikuvat auttavat varsinkin lapsia käsittelemään tunteitansa. Toisessa tehtävässä mietitään, missä kohti kehoa huoli tuntuu. Huolia yritetään vähentää tietoisen läsnäolon ja rauhoittumisen harjoituksilla, tekemällä huoli- ja onnen purnukat ja miettimällä, mistä asioista elämässä saa iloa. Lisäksi käsitellään huolten todenmukaisuutta ja sitä, onko niiden oikeasti mahdollista toteutua.

Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu esittelee kirjan alussa Murren, joka asuu aivoissa ja aiheuttaa pakenemis- tai taistelureaktion kiusaamistilanteessa. Murre kulkee mukana läpi kirjan, ja tehtävissä muistutetaan, että kaikki harjoitukset auttavat myös sitä. Tehtävissä käsitellään kiusaamisen eri muotoja ja mitä niiden taustalla on. Kirjan tehtävien pohjana on ajatus siitä, että kiusaamisella joku yrittää painaa muita alas saadakseen aikaan jonkun reaktion. Paras vastaisku tähän on pysyä vahvana ja käyttää sisäistä voimaansa siihen, ettei välitä. Niinpä tehtävissä vahvistetaan lukijan itsetuntoa, etsitään omia hyviä puolia ja onnistumisia ja yritetään sisäistää ajatus siitä, että minä selviän. Tehtävissä myös harjoitellaan toisen näkökulmaan asettumista, hengitysharjoituksia sekä hyvinvoinnin taitoja.

Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa alkaa kilpikonna-, hiiri- ja minä-aivojen esittelyllä. Näihin käsitteisiin palataan useissa tehtävissä läpi kirjan. Tehtävissä tutkitaan pelon kehollisia reaktioita, mietitään pelkojen syitä, kirjoitetaan pelkoja ylös, ulkoistetaan niitä ja yritetään miettiä niitä positiivisemmalla mielellä. Tehtävissä tsempataan itseä rohkaisevilla ajatuksilla, yritetään irroittautua peloista ja harjoitellaan rauhoittumiskeinoja. Lisäksi kerätään onnistumisia. Tehtävät kruunaa tässäkin kirjassa värikäs, yksinkertainen ja mielenkiintoisena pysyvä kuvitus.

Kaiken kaikkiaan tehtäväkirjat ovat tervetulleita apuvälineitä, joita lapset ja nuoret voivat täyttää myös itsenäisesti. Niitä voi ostaa jokaiselle oppilaalle oman tai kopioida tarkoituksenmukaiset tehtävät kullekin. Ehdin jo harmistua siitä, kuinka hyvät tehtävät oppilaat menettävät, jos ja kun koulu ei anna rahaa tilata useita tehtäväkirjoja kaikille tarvitsijoille. Ilahduin suuresti, kun huomasin kirjoilla olevan kopiointilupa opetuskäyttöön, joten tässä on aivan mahtava paketti loistavia tehtäviä, joita saa vapaasti työstää niin monen oppilaan kanssa kuin haluaa!

Tehtäväkirjat sopivat oivasti esimerkiksi kuntouttavaan opetukseen, tunnekasvatukseen tai oppilaille, joita vaivaa jokin tietty hankala tunne. Kaikissa kirjoissa on samantyyppisiä tehtäviä, joten en osaa sanoa, mikä niistä kannattaa tilata, jos ei tilaa koko pakettia. Itseeni vetosi eniten Ei hätää -teos, mikä saattoi johtua myös siitä, että luin sen ensimmäisenä ja vaikutuin. Jos haluaa saada mahdollisimman monipuolisia tehtäviä, niin koko paketin tilaaminen palkitsee varmasti!

Vilma-Riikka Tiittanen
erityisluokanopettaja


TUTUSTU KIRJAPAKETTIIN

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.