Päivitämme verkkopalveluitamme 30.11.2022. Sivut voivat olla hetkellisesti poissa käytöstä. Pahoittelemme aiheutuvaa häiriötä.
Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.


Aistiseikkailu 2 — Matka maailman ympäri alkaa


Aistiseikkailu 2 — Matka maailman ympäri alkaa (2016) on jatkoa Aistiseikkailu — Elämyksiä ja toimintaa koko vuodeksi -materiaalille (2014). Aistiseikkailu -sarjassa on huomioitu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (Stakes 2005) määrittelemien lapselle ominaisten toimintatapojen ja sisällöllisten orientaatioiden lisäksi Aistiseikkailu 2 -kirjan myötä nyt myös esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (Opetushallitus 2014) määriteltyjä asioita lasten oppimisen ja kasvun tukemiseksi. Sarjan pedagogiikka on tätä päivää myös sen suhteen, että oppiminen nähdään kokonaisvaltaisena, luovana ja moniaistisena toimintana. Erilaiset oppijat huomioidaan luovien ja osallistavien menetelmien avulla tehden uuden oppimisesta lapsille mielekästä ja mielenkiintoista. Matkalla maailman ympäri lapset eivät siis todellakaan istu hiljaa kuunnellen, kun aikuinen puhuu!

Matka maailman ympäri alkaa -kirja on myös erittäin ajankohtainen aihekokonaisuus ja tervetullut materiaalipaketti kansainvälistyvässä maailmassamme. Kirja jakaantuu kahteen osaan: lyhyeen tavoiteosaan sekä varsinaiseen tehtäväosaan. Tavoiteosassa käydään läpi lapsen maailmankuvan rakentumista, laaja-alaista oppimista, yhdenvertaisuutta ja omaa ainutlaatuisuutta, kulttuureja ja monikulttuurisuutta sekä annetaan vinkkejä ryhmäytymiseen. Tehtäväosa puolestaan koostuu 10 lyhyestä sadusta ja erilaista toimintavinkeistä laadittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Ennen jokaista satua annetaan vinkkejä aiheeseen virittäytymiseen lattiakuvituksen ja äänimaiseman avulla. Itse tarinat voi kertoa kehosoitin-, liikunta- tai soitinsatuina. Kirjassa annetaan lisäksi musiikki-, kädentaito-, leikki- sekä toimintavinkkejä kunkin sadun teemasta. Teemoja ovat esimerkiksi Helsinki, Pohjoismaat, Sahara sekä Etelämanner.

Kirjan liitteenä on jokaiseen tarinaan liittyviä sanakortteja, jotka muun muassa auttavat lasta sanahahmojen hahmottamaan oppimisessa. Kirjaa täydentää Aistiseikkailu 2 -korttisarja, joka sisältää kahdeksan kuvallista korttia loruineen jokaisesta kirjan sadusta.

Jokaista kirjan satua on tarkoitus käsitellä useita kertoja ja kasvattajia puolestaan kannustetaan materiaalin soveltamiseen. Materiaali onkin erittäin muunneltavaa: useimmissa saduissa tapahtumajärjestys ei ole kovin tarkka, päähenkilö voi vaihtua ryhmän mielenkiinnon mukaan ja myöskään lattiakuvitusta ei tarvitse välttämättä tehdä ennen jokaista satua. On myös erittäin suotavaa antaa tarinoiden lähteä elämään omaa elämäänsä ja eri suuntiin kunkin ryhmän tarpeiden mukaan. Myös kasvattajien omaa pohjatonta materiaalivarastoa kannattaa hyödyntää ja yhdistää tähän mielikuvitusmatkaan. Jokaisen sadun lopussa onkin varattu tyhjä sivu kasvattajan omille ja lasten ideoille.

Omassa ryhmässäni otin kuuden ensi syksyn esikoululaisen kanssa käsittelyyn sadun Milli Muurahaisesta, missä teemana on Pohjoismaat. Tämä satu valikoitui lasten kiinnostuksesta Tanskassa sijaitsevaan Legolandiaan, joka on ollut esillä lasten puheissa ryhmästä löytyneen Legolandian esitteen innoittamana jo kuukauden verran. Aloitimme matkamme Reissutunti -kirjan laululla Lähtekäämme reissuun sekä tekemällä lattiakuvituksena kartan Pohjoismaista sinistä kangasta, lattiamuotoja, helmiä ja korttisarjan kortteja apuna käyttäen. Sitten kerroin sadun Milli Muurahaisen matkasta Suomesta Ruotsin, Tanskan ja Norjan kautta Islantiin. Täydensin karttaa vielä Maarianhaminalla ja Legolandialla. Satu päättyi Islantiin ja kädentaitovinkeistä poimin tähän sopivan idean tehdä lasten kanssa oma tulivuori purkauksineen!

Tämän teeman ja sadun myötä lapsia jäi kovasti mietityttämään muun muassa Lappi, pääkaupunki-kotikaupunki, maapallon kerrokset ja ydin, mannerten ja merien synty, laava ja tulivuoret sekä maanjäristykset. Ryhmämme seinällä on lisäksi Aistiseikkailu 2 materiaaliin kuuluva maailmankartta, jota on tutkittu sadun jälkeen tarkkaan. Siinä meillä riittääkin tekemistä ennen kesälomia, kun etsimme vastauksia lasten kysymyksiin ja nimeämme karttaan kaikki maat ja mantereet, pääkaupungit ja ilmansuunnat...

Matka maailman ympäri ei onneksi pääty tähän kirjaan vaan jatkuu kohti uusia kohteita tulevan Aistiseikkailu 3 -kirjan merkeissä!

Matkaterveisin,
Lto, Johanna Jussila, Ylöjärvi

Tilaa tästä Aistiseikkailu-materiaaleja>>

Lue arvio Aistiseikkailu 3 -materiaalista>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.