Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.
Onnistu eriyttämisessä
Klikkaa kuvaa avataksesi se suurempana
HINTA 39,90 €
JÄSENELLE 29,90 €
Ostoskorissa 0 kpl
  • 2., uud. painos, 2023
  • ISBN 978-952-370-421-3
  • Nidottu, 353 sivua
  • Tilausnumero 100087949

Anssi RoihaJerker Polso

Onnistu eriyttämisessä

Toimivan opetuksen opas

Jos lapsi ei opi niin kuin me opetamme, ehkä meidän pitäisi opettaa niin kuin hän oppii.
Ignacio Estrada

Eriyttämisen tulisi koskea kaikkia oppilaita. Opetusta eriyttämällä jokainen oppilas saa onnistumisen kokemuksia ja mahdollisuuden oppia omien vahvuuksiensa mukaisesti.

Teos antaa opettajalle paljon konkreettisia vinkkejä niin eriyttämistä tukeviin opetusjärjestelyihin, oppimisympäristöihin, opetusmenetelmiin, oppimisen tukimateriaaleihin kuin oppimisen arviointitapoihin. Liitteisiin on koottu lomakkeita opettajan työn tueksi. Yhteisöllisesti toteutettu eriyttäminen voi olla mielekäs ja vaivaton osa opetuksen suunnittelua ja toteutusta.

Uudistetussa painoksessa on huomioitu uusien tutkimusten tuomat näkökulmat niin teoriaosuuksissa kuin käytännön vinkeissä. Teokseen on lisätty antia muun muassa eriyttävästä arvioinnista ja ylöspäin eriyttämisestä sekä vahvistettu aineenopetuksen näkökulmaa eriyttämiseen.

Osa I tarkastelee eriyttämisen teoreettista taustaa ja viitekehystä sekä pyrkii tarjoamaan uusia näkökulmia eriyttämisen yleisimpiin haasteisiin. Osassa esitellään myös kuvitteelliset esimerkkioppilaat, joiden koulunkäynnin pulmiin pyritään tarjoamaan käytännön ratkaisuja myöhemmin kirjassa. Oppilaisiin on lisätty lukioikäinen oppilas, mikä tuo aineenopettajanäkökulmaa vankemmin esille.

Osassa II eriyttämistä lähestytään Viiden O:n mallin kautta. Malli kattaa keskeisimmät opetuksen osa-alueet, joissa eriyttämistä tulisi toteuttaa.

Osassa III eriyttämistä käsitellään esimerkinomaisesti suomen kielessä, matematiikassa ja vieraissa kielissä.

Kirjamme ensimmäinen painos ilmestyi jo reilut viisi vuotta sitten vuoden 2018 alussa. Vaikka olemme yhä samaa mieltä lähes kaikista kirjassa esiin tuomistamme asioista, on ajattelumme eriyttämiseen liittyen kuitenkin mennyt eteenpäin ja jalostunut jonkin verran vuosien aikana. Olemme myös saaneet valtavasti palautetta kirjasta niin työssä olevilta opettajilta, opettajaopiskelijoilta kuin opettajankouluttajilta, mistä olemme äärimmäisen kiitollisia. Näiden arvokkaiden palautteiden perusteella olemme koettaneet täydentää kirjaa kaivatuilla näkökulmilla.

Olemme edelleen vahvasti sitä mieltä, että eriyttämisen tulisi olla keskeinen osa opettajien opetusfilosofiaa ja koko ajan taustalla opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Mielestämme eriyttävä opetus on tehokkainta silloin, kun sitä toteutetaan systemaattisesti. Koskaan ei ole liian myöhäistä tai aikaista aloittaa uuden oppimista. Tiedostamme, että tuskin kukaan opettaja pystyy huomioimaan aivan kaikkia oppilaita parhaalla mahdollisella tavalla joka hetki koulupäivän aikana.

Kirjan avulla haluaisimme kuitenkin saada eriyttämisen keskeisesti mukaan opetuskulttuuriin. Toivottavaa olisi, että eriyttäminen nähtäisiin kaikkia oppilaita koskevana ja sen hyödyt saisivat puheissa tilaa ajan puutteen ja työläyden sijaan.


Anssi Roiha on koulutukseltaan erityisluokanopettaja ja englannin aineenopettaja. Tällä hetkellä hän työskentelee erityispedagogiikan yliopistonlehtorina Jyväskylän yliopistossa. Jerker Polso on koulutukseltaan erityisopettaja ja luokanopettaja. Tällä hetkellä hän työskentelee Jyväskylän normaalikoulussa perusopetuksen 1.—6. luokkien rehtorina.

  • 2., uud. painos, 2023
  • ISBN 978-952-370-421-3
  • Nidottu, 353 sivua
  • Tilausnumero 100087949

Arvostelut kirjasta Onnistu eriyttämisessä

Apua eriyttämiseen

Kirjassa on esitelty eriyttämistä tosi monipuolisesti ja eri keinoista annetaan paljon käytännön esimerkkejä

- Nina

Monipuolinen teos eriyttämisen keinoista ! Sain apua omaan työhöni tästä . Suosittelen !

- Hanne

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.