Päivi HamarusTina Holmberg-KaleniusSaija Salmi

Opas kiusaamisen jälkihoitoon

  • Opas kiusaamisen jälkihoitoon
  • Opas kiusaamisen jälkihoitoon
PS-kustannus
1. painos, 2015
ISBN 978-952-451-658-7
152 sivua
Nidottu
Tilausnumero 635447562

kpl

Normaali jäsenhinta 33,00 €

Helsingin Sanomat: Koulukiusaaminen voi vinouttaa koko elämän — Kiusatulle rakentuu vääränlainen identiteetti
"Hamarus ihmettelee, miksi on kehitetty menetelmät onnettomuuksien jälkeiseen kriisiapuun, mutta ei koulukiusaamiseen, vaikka se koskettaa paljon useampia."

YLE: "Hän on lapseni kummi" — koulukiusaajasta tuli kiusatun paras ystävä

Kiusaamisen ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen on viime vuosina panostettu paljon, mutta lähes huomiotta on jäänyt se, miten kiusaamisesta voi selvitä. Ovatko arvet aina elinikäisiä?

Kiusatuksi joutunut voi kantaa kiusaamiseen liittyvää ahdistusta pitkälle aikuisuuteen, ja kiusaaminen saattaa myöhemmin pulpahtaa pinnalle masennuksena, ahdistuksena tai jännitystiloina. Kiusaaminen aiheuttaa myös syrjäytymistä.

Ongelman vakavuudesta huolimatta kiusattujen jälkihoitoon ei toistaiseksi ole ollut toimintamallia. Pitkäaikaista kiusaamista kokeneille tulisi tarjota yksilön tarpeista lähtevää jälkihoitoa, jossa he voivat käsitellä kokemaansa riippumattoman, ulkopuolisen henkilön kanssa. Oleellisia jälkihoidossa käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa syyllisyys, häpeä ja toivo.

Tässä käytännönläheisessä oppaassa esitetty kiusaamisen jälkihoidon malli perustuu RAY:n rahoittamasta Valopilkku-projektista saatuihin kokemuksiin ja Tuki- ja neuvontakeskus Valopilkun kehittämään vertaistukimalliin. Oppaassa kuvatut kiusaamisilmiön piirteet, kiusaamisen vaikutukset ja jälkihoidossa käsiteltävät teemat perustuvat Päivi Hamaruksen tutkimustyöhön.

”Tämä auttoi ensimmäistä kertaa päästämään kokemuksesta irti ja loi uskoa tulevaan.”
Ryhmän käynyt nainen 24v