Jos vastauksesi on kyllä ja uudistukset uhkaavat viedä opettajiltanne opettamisen ilon, niin Tietopalveluiden kautta löydät monta aiheeseen perehtynyttä, käytännönläheisesti OPSia tarkastelevaa kouluttajaa. Pyydä tarjous sopivasta kouluttajasta mari.puttonen(at)tietopalvelut.fi.
Ajattelun taidot ja oppiminen
Oppimalla ajattelemaan opimme myös oppimaan.
Kun tietoa on paljon ja sitä on helposti saatavilla, tiedon käsittelyn ja ajattelun taitojen, kuten tulkinnan, arvioinnin ja yhdistelyn, merkitys korostuu. Ajattelun taidot luovat perustaa muun osaamisen kehittymiselle ja jatkuvalle oppimiselle. Miten opetuksessa voidaan tukea ajattelun taitojen kehittymistä?
Näistä aiheista kouluttavat mm. kouluttaja, työnohjaaja Päivi Nilivaara, opetusneuvos emerita Irmeli Halinen ja apulaisprofessori Risto Hotulainen, jotka ovat olleet kirjoittamassa teosta Ajattelun taidot ja oppiminen.
Katso video heidän osallistavasta ja konkreettisia ideoita antavasta koulutustyylistään Koulutuskeskiviikko-tapahtumasta (Turku 30.11.2016).
Reseptit OPSin käyttöön
Pedagogisina täydennyskouluttajina toimivat Iida-Maria Peltomaa ja Aki Luostarinen ovat kohdanneet kymmeniä kouluyhteisöjä ja tuhansia opettajia ympäri maan. Koulutuksissa käsitellään erityisesti perusopetuksen uusien opetussuunnitelmien perusteiden yleisen osan teemoja. Peltomaa ja Luostarinen pitävät täydennyskoulutusta ja sen kehittämistä keskeisenä väylänä auttaa opettajia koulun muutoksessa. Myös opettajien koulutustilaisuudet pyritään rakentamaan uuden OPSin hengessä: ohjattu toiminnallisuus ja kokemuksellisuus ovat läsnä ja yksin luennointia pyritään välttämään.
- Oppiva yhteisö ja toimintakulttuurin muutos - Muuttuva opettajuus - Arviointi - Monialaiset oppimiskokonaisuudet
Kaksikko julkaisi syksyllä 2015 koulun kehittämisen tueksi toiminnallisia menetelmiä sisältävän OPS-pakan. Syksyllä 2016 materiaali laajeni Reseptit OPSin käyttöön -kirjaksi, joka sisältää OPSin käyttöön ohjeistavia reseptejä.
Koulun muutos ja innovatiivinen opetus
Luokanopettaja, tutkija ja tietokirjailija Juho Norrena kiertää kouluissa konsultoimassa opetussuunnitelmauudistuksesta ja on puhunut myös isoille saleille innostaen satoja opettajia toteuttamaan uudenlaista opetusta. Hän työskentelee luokanopettajana Espoossa rakentaen samalla käytännönläheistä mallia kokonaisvaltaisesta ja laaja-alaisesta oppimisesta. Lue lisää Juho Norrenan ajatuksista Opettaja-lehden haastattelusta!
- 2016 opetussuunnitelma käytännössä - tulevaisuuden taitojen edistäminen - innovatiivinen opetus - koulun muutos - ongelma- ja ilmiölähtöinen opetus - opetusteknologian hyödyntäminen
Positiivinen pedagogiikka ja vahvuusperustainen opetus
Uusi opetussuunnitelma korostaa oppilaan vahvuuksien löytymisen ja niihin keskittymisen merkitystä hyvän elämän rakentajina.
KM, erityisluokanopettaja Kaisa Vuorinen tutkii positiivista pedagogiikkaa Helsingin yliopistossa ja kouluttaa aktiivisesti ympäri Suomea varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstöä sekä erityisopettajia tunnistamaan lasten ja nuorten luonteenvahvuuksia sekä vahvistamaan niitä arjen kohtaamisissa. Opetustyössä saatujen kokemusten ja tutkimustyön pohjalta on syntynyt hänen ja Lotta Uusitalo-Malmivaaran Huomaa hyvä! -kirja ja -toimintakortit.
Valinnat ja tulevaisuuden työ
Miten opettajat voivat huomioida tulevaisuuden vaatimukset omassa opetuksessa? Mitä tulevaisuuden työelämä itseasiassa on? Opinto-ohjaajat ja uravalmentajat Leena Ståhlberg ja Marjaana Herlevi, Opocoaching tarjoavat ideoita ja apua, kuinka linkittää työelämän vaatimukset opetustyöhön ja tukea nuoria niin, että heillä olisi mahdollisimman hyvät valmiudet tulevaisuuden haasteisiin. Heiltä on ilmestynyt tulevaisuutta ja valintoja koskeva kirja: Omannäköinen elämä - Näin teet hyviä valintoja.
Heidän asiantuntija-alueitaan ovat:
- kohtaaminen ja vuorovaikutus - motivaatio - työelämätaidot - ammatinvalinta - yrittäjyys - tulevaisuuden työ
Kenet heistä haluaisit kouluttamaan juuri teidän työyhteisöänne? Pyydä tarjous sähköpostitse mari.puttonen(at)tietopalvelut.fi