Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

 

Opettamisen vallankumous -kirja ravistelee perinteistä opettamisen käsitettä



Valmennus ei ole enää pelkästään urheilupiireistä tuttu käsite. Yhä useammin kuulee puhuttavan esimerkiksi elämäntaitojen valmennuksesta, henkisestä valmennuksesta, työelämävalmennuksesta ja coachingista. Opettamisen vallankumous -kirja ravistelee perinteistä opettamisen käsitettä tutustuttamalla lukijan valmentavaan työotteeseen, jossa oppilas on keskiössä aktiivisena toimijana, oppimisen ilosta nauttijana ja omien mahdollisuuksiensa löytäjänä.  

Kirjan punaisena lankana toimii positiiviseen psykologiaan pohjautuva käsite psykologinen pääoma. Kallio tutustuttaa lukijansa erityisesti psykologisen pääoman neljään ulottuvuuteen, itseluottamukseen, toivoon, optimismiin ja sinnikkyyteen, joita hän kuljettaa mukana läpi koko kirjan erilaisia teemoja käsitellessään. Kirjasta saa konkreettisia vinkkejä muun muassa siihen, miten rakentaa hyvä ilmapiiri ja muodostaa luottamuksellinen yhteys oppilaaseen, kuinka ohjata tavoitteiden asettamisessa, miten kuunnella, kysyä ja antaa palautetta sekä hyödyntää tarinoita ja mielikuvia valmennuksessa — onnistumisten juhlimista unohtamatta. Teoreettisten näkökulmien ja esimerkkien jälkeen jokaisessa kappaleessa on tehtäviä ja kysymyksiä, joita lukija itse voi tehdä ja pohdiskella tai joita voi käyttää oppilaita valmentaessa.  

Miksi kannattaa tutustua valmentavaan työotteeseen? Kallion mukaan korkea psykologinen pääoma, jota valmentavalla työotteella tavoitellaan, mahdollistaa optimaalisen oppimisen, tavoitteita kohti etenemisen, koulutyöhön sitoutumisen sekä koulussa viihtymisen. Koko kouluyhteisön psykologinen pääoma on yhteisön asenne ja voima, joka heijastuu itseohjautuvuutena, vahvana tahtotilana kehittää toimintaa sekä positiivisena ilmapiirinä. Kuulostaa hienolta, sellaiselta, josta kenen tahansa opetushenkilökuntaan kuuluvan luulisi kiinnostuvan. Kukapa opettaja ei innostuisi oppilaista, jotka sitoutuvat koulutyöhön ja viihtyvät koulussa?

Oppilaiden valmentaminen on kuitenkin pitkäjänteistä työtä, eikä tuloksia synny heti. Uusien työskentelytapojen omaksuminen vaatii aikaa niin opettajilta kuin oppilailtakin. Kirjan avulla saa tietoa muun muassa kollegoiden sparrauksesta, oman energian johtamisesta, voimaannuttavan palautteen antamisesta, yhteistyöstä vanhempien kanssa, ouf of the box -ajattelusta ja oppilaan koko olemuksen kuuntelemisesta.  

Myönnän olevani helposti uusista asioista innostuva persoona. Tällä erää Jenni Kallio onnistui vakuuttamaan minut valmentavan työotteen ajatuksesta. Suosittelen kirjaa kaikille lasten ja nuorten parissa työskenteleville. Itse asiassa se on mielestäni perusteos ihan kaikkeen vuorovaikutukseen. Tämä voisi hyvinkin olla myös se kirja, jonka rehtorit hankkisivat opettajainhuoneen pöydälle. Jo pelkästään kirjan nimi Opettamisen vallankumous herättää monenlaisia tunteita opettajissa: Pitäisikö minun muuttaa jotain opetuksessani? Mitähän mahdollisuuksia muutoksien taakse piiloutuu? Opinto-ohjaajan työhöni poimin kirjasta monia hyödyllisiä juttuja niin henkilökohtaiseen ohjaukseen kuin luokkatunneillekin. Yhtä lailla koin saavani kirjasta paljon kokeilun arvoisia vinkkejä myös omien lasteni kasvattamiseen — vai pitäisikö sanoa valmentamiseen? 

Kirjasta ei löydy mitään hokkus pokkus -temppuja uuden opetussuunnitelman toteuttamiseen, vaan ennen kaikkea selkeitä ja yksinkertaisia ohjeita, miten voi oppia kuuntelemaan oppilasta ja esittämään oikeita kysymyksiä valmiiden vastausten sijaan. Jenni Kallion vankka kokemus erityisluokanopettajana, neuropsykiatrisena valmentajana sekä luovuus- ja kehotyöskentelyn ammattilaisena näkyy kirjan sisällössä. Ainakin minulle lukijana tuli tunne, että valmentava työote on se suunta, mihin haluan entistä enemmän tulevaisuuden ohjaustyössäni pyrkiä.   
 
Kirjoittaja: Jenni Pelkonen 
KM, opinto-ohjaaja 
Tikkakosken yhtenäiskoulu 



Tilaa Opettamisen vallankumous tästä>>

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.